Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За алтернативата, но не като алтернатива

Снимка: “Магазин без опаковка”

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние.

Целта им е да променят нагласите на потребителите и да им спестят опаковките на продуктите, спестявайки ги по този начин и на околната среда. И двамата обръщат поглед към малки български производители, които предлагат чисти и натурални продукти. Опаковането на тези продукти е грижа на клиентите, но и двамата предприемачи им помагат в използването на устойчиви опаковки, каквито са стъклото и текстилните торби.

Стремежът на Вероника и Марин ние всички да пазаруваме по-осъзнато, от малки производители и магазини, би променил много във връзката между производител и потребител. Това, от своя страна, би дало много повече шансове на българското производство, на местни хранителни и козметични продукти. И разбира се, всички ние ще произвеждаме много по-малко отпадък.

Дали всичко това е предизвикателство и с какви други предизвикателства са се срещнали Вероника и Марин?

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.