Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Андровска описа в книга живота на Мария Тертер

Людмила Андровска
Снимка: Ани Костова

Людмила Андровска започва кариерата си като журналист, пише изследователски статии за изкуство и медиите. Работила е като журналист, редактор, асистент-режисьор и директор и собственик на издателство „Делакорт".

В предаването "Нощен Хоризонт" тя представи своята нова книга  - „Мария Тертер – царицата“ като сподели любопитни подробности от живота ѝ.

"Родителите на Мария Тертер се отказват от нея още с раждането ѝ. Отгледана е от домашна помощница. Мария Тертер се старае да има прекрасно семейство, да даде най-доброто възпитание на своите деца. Тя ги учи така, че все едно те утре могат да бъдат владетели“, каза в Людмила Андровска.

Мария Тертер е майка на Светослав Тертер

Митко Иванов коментира, че Светослав Тертер  е успешен български владетел.

Като че ли е по-лесно да бъдеш войнстващ български цар и победител в епоха, в която Византия е била по-слаба, но като че ли е по-сложно, по-драматично и по-голямо държавническо и войнско изкуство да направиш това в периоди, когато обстановката - международната и вътре в страната е по-сложна“, каза той.

Историкът Дора Тодорова коментира:

„Свикнала съм да приемам историята като наука и литературната интерпретация ми е чужда. Разбирам, че това не е много обективно, но затова пък има романи като „Мария тертер-царицата“, за който не можем да кажем, че е само исторически роман. Това е роман за чувствата, за ценностната система, за едни вече девалвирали понятия като родолюбие и патриотизъм, поднесени в този роман по човешки начин и съм сигурна, че той ще достигне до много хора, ще се преосмислят точно тези понятия като родолюбието и патриотизма“.

Людмила Андровска завършва Полиграфическия техникум „Юлиус Фучик“ в София през 1972 г. Магистър от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Български език и литература“ от 1977 г. Първият роман на Людмила Андровска - „Хаос“ е публикуван през 2001 г., а през 2015 г. е преведен на немски и излиза в Германия – Chaos. През 2016 г. е второто му издание в България. През 2008 г. излиза следващата ѝ книга, която е литературен сценарий със заглавие „Данте“ – за живота и творчеството на Данте Алигиери. Третата книга – сборникът разкази „Което си отива“ – излиза през 2015 г. Премиерата е направена по време на 43-тия Софийски международен панаир на книгата в Национален дворец на културата. 

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна