Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновската художничка Илза Христова открива онлайн изложба

Илза Христова
Снимка: Здравка Маслянкова

Цветята имат своя таен живот, а великотърновската художничка Илза Христова го показва с нетрадиционни синьо-бели снимки, направени са с утравиолетова фотография. Изложбата ще бъде открита виртуално и е финалната проява от проекта, подкрепен от Национален фонд "Култура".

"Изкуството не се промени като търсения, като посоки, но се промени по отношение на това как е представено пред публика. Аз виждам, че много артисти, които следя в социалните мрежи са даже още по-активни от преди. Може би това, че остават сами за по-дълго време в изолация или онлайн срещи, където си репетират, като се откъснат от външния си свят им дава повече време да преосмислят идеите си, да им отделят достатъчно време, да ги подкрепят и да ги представят пред публика", каза в рубриката "Горещи сърца" в предаването "Рано в неделя".

Снимка: Здравка МаслянковаМиналата година по време на изолацията, докато Илза Христова си е стояла вкъщи, решила да кандидатства по програма на Национален фон "Култура" с нейния проект.

"Аз прочетох условията на програмите, имах колебания дали това може да се случи, но реших да опитам. Написах съвсем искрено моите идеи, концепцията как искам да се случи този проект, какви стъпки и дейности да обхваща и след това бях одобрена. Проектът се казва "Моят таен живот с цветята", като той включва не само тази изложба, която ще се проведе виртуално, тя е последната от дейностите, имаше публикации в социалните мрежи, които представят цветята, с които работя или техниките, с които изработвам бижутата и други предмети".

Снимка: Здравка Маслянкова

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени