Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова полемика около най-скъпата картина в света - наистина ли е на Леонардо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-скъпата картина в света, "Спасителят на света ("Salvator Mundi"), вероятно е дело на Леонардо да Винчи, като няколко медийни съобщения противоречат на съмненията, повдигнати във френски документален филм, предава "Франс прес".

Картината не е виждана публично, откакто бе купена за 450 милиона долара от саудитското кралско семейство на търг на Christie's през 2017 г.

„Спасителят за продажба“, документален филм на режисьора Антоан Виткин, който ще бъде пуснат по френска телевизия тази седмица, твърди, че картината е произведена от работилницата на да Винчи и че майсторът само е "допринесъл" за това.

„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Експертите на Лувъра и стигнаха до обратното заключение на документалния филм: за тях картината наистина е дело изцяло на Леонардо и само на него. Тази информация беше съобщена на саудитците през септември 2019 г.", каза Дидие Рикнер, редактор на списание La Tribune de l'Art.

"Ню Йорк Таймс" също съобщава за тази версия и казва, че резултатите от анализа са запазени в тайна заради спор за това как картината ще бъде показана в изложбата в Лувъра, като според съобщенията саудитците настояват тя да бъде окачена до Мона Лиза. 

Както The Art Newspaper съобщава по-рано, първоначалното издание на каталога на изложбата, разкриващо положителните резултати от анализа, вече е отпечатано от музея и дори е продадено за един ден в книжарницата му. Но книгата е изтеглена, когато станало ясно, че саудитците няма да предоставят картината.

"Разбира се, Salvator Mundi беше сериозно повредена и голяма част беше преработена от американски реставратор, но е автентична", казва експертът по изкуства Ерик Туркин пред "Франс прес".

Кураторите на музея били „категорично против“ да го поставят до "Мона Лиза", разкрива Рикнер и обяснява, че те са страхували, че това би причинило твърде много проблеми със сигурността, тъй като двете най-известни картини в света биха били една до друга.


Лувърът е отказал да коментира тези въпроси.

Източник, познаващ дискусиите, каза пред AFP, че тази версия на събитията е по-близка до реалността, отколкото тази на документалния филм на Виткин.

Първоначално картината е закупена през 2005 г. само за 1175 долара от нюйоркски търговец на изкуства и възстановена в САЩ. Няколко британски експерти удостовериха картината като отдавна изгубен Да Винчи и тя беше представена като такава в Националната галерия в Лондон през 2011 г., преди да бъде продадена на руски олигарх за 127,5 милиона долара две години по-късно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна