Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картината "Спасителят на света" ще бъде изложена в Лувъра в Абу Даби

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От базираната в Ню Йорк аукционна къща "Кристис" съобщиха, че департаментът по култура и туризъм на Абу Даби е в процес на придобиване на картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която миналия месец бе продадена на търг за 450,3 милиона долара, предаде Ройтерс.

Това е поредният обрат в сагата със скъпото платно, след като в. "Уолстрийт джърнъл" написа, че нейният нов притежател е саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман - твърдение, което беше опровергано.

В извлението си от Кристис допълват: Очаровани сме, че тази забележителна картина ще може да се види от хората в Лувъра в Абу Даби.

Ройтерс съобщи, че документ показва, че саудитски принц е бил оторизиран да купи картината от името на департамента на Абу Даби по култура и туризъм. Документът е с дата 12 ноември и адресиран до принц Бадр бин Абдула ас Сауд. В него на принца се изказва благодарност, че се е съгласил да наддава като участник в търга под прикритие от името на  департамента за култура и туризъм на Абу Даби.

Представител на ОАЕ потвърди, че картината принадлежи на правителството на ОАЕ и че ще бъде показана в Лувъра в Абу Даби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Картина, приписвана на Леонардо да Винчи, бе продадена за рекордно висока сума на аукцион в Ню Йорк

Картината с маслени бои „Спасителят на света“ бе продадена от аукциона "Кристис" за 450 милиона долара. На нея е изобразен Исус Христос, който държи кристално кълбо в едната си ръка. През 1958 „Спасителят на света“ е била продадена в Лондон за 60..

публикувано на 16.11.17 в 07:14

Учен разкри тайна зад 500-годишна творба на Леонардо да Винчи

Смята се, че картината "Дамата с хермелина" (Dama con l'ermellino) на Леонардо да Винчи е рисувана някъде между 1489 и 1490 г.. С помощта на нова светлинна техника френски учен откри обаче, че една от най-известните творби на автора не е изглеждала в..

публикувано на 30.09.14 в 14:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите приеха изменения в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу "изборния туризъм"

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм". Срещу промените в закона за гражданската..

публикувано на 05.09.24 в 13:59
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: "Волт" да се яви самостоятелно на изборите, а водачите на листи да са млади хора

Създадената от бившия депутат Настимир Ананиев партия "Волт" вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ .  "Преди около седмица разбрахме, че се водят преговори между другите 3 формации в коалицията ПП-ДБ, но че "Волт" не е поканен на тях. Отправихме..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Откриха останки на починал човек на Крит, предполагат, че са на изчезнал българин

Гръцките власти съобщиха, че на остров Крит са намерени останките на починал човек. Предполага се, че принадлежат на българин, който се издирва над 10 години, Преди 12 години семейството на българин подава информация до полицията, че техният..

публикувано на 05.09.24 в 13:53
Мария Ботева

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите заради засиления трафик

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите във връзка със засиления трафик в цялата страна заради предстоящите почивни дни около 6 септември. Това съобщи Мария Ботева от Пътната полиция: "Какво се има предвид под това - да се респектират онези..

публикувано на 05.09.24 в 13:52
Румен Йончев

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации в подкрепа на политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него.  Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в..

публикувано на 05.09.24 в 13:45
Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между..

публикувано на 05.09.24 в 13:29

Борисов в Шумен: Разпадът в ДПС е опасен

Разпадът в ДПС е опасен, каза в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че много български мюсюлмани има и в двете фракции. "И се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат. Всички ще спазват законите. Има закон за..

публикувано на 05.09.24 в 13:17