Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анелия Торошанова с почетен плакет на Комисията за защита от дискриминация

Доц. д-р Ана Джумалиева: Единствено важни в битката срещу неравенството и предразсъдъците са медиите и журналистите

| обновено на 23.04.21 в 15:46
Анелия Торошанова и доц. д-р Ана Джумалиева (от ляво надясно)
Снимка: КЗД

Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ са удостоени с почетни плакети на Комисията за защита от дискриминация.

Наградите и отличията, които председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева присъжда на общественици, учени и политици, са част от голямата мисия по превенция, публичност и оценка на тази дейност.

Проф. Джумалиева благодари на Анелия Торошанова – автор и водещ на юридическото предаване на БНР „Законът и Темида“, и каза, че приема предаването като партньор на Комисията за защита от дискриминация. Единствено важни в битката срещу неравенството и предразсъдъците са медиите и журналистите.

„Предаването „Законът и Темида“ е единственият дългогодишен партньор на Комисията за защита от дискриминация. Вие ежемесечно отразявате нашата дейност и ви благодаря за отношението и проявения интерес. Тези въпроси са изключително важни за цялото общество и колкото повече се говори да тези проблеми, толкова по-лесно могат да бъдат разрешени, а това ще доведе и до преодоляване на стереотипите и предразсъдъците, които съществуват. Това е едно много добро партньорство между БНР и Комисията. Вие ни помагате и в превантивната дейност, защото за тези проблеми трябва да се говори, преди да са възникнали.“ – каза доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД.

"Дискриминационните процеси безспорно съществуват в нашето общество. Наличието на правна регулация в тази посока, както и съществуването на Комисия за защита от дискриминация, е елемент от тези обществени отношения. Те винаги са били факт на публично и обществено обсъждане – най-малкото поради тяхната обществена значимост. Основен елемент от този принос е превенцията и „показване“ на обществото на тези явления и действия. Дискриминацията може да се прояви под различни форми и в различни сфери от обществения живот. Затова е важно да умеем да разпознаваме ситуации на дискриминация и да знаем дали имаме право да подадем оплакване и къде то може да бъде направено. В публичното пространство, включително интернет пространството, социалните мрежи, както и официалните институции представят достатъчно по обем такава информация. Друг е въпросът дали я търсим, намираме и интерпретираме по подходящ начин. Специалистите в тази сфера са ограничен брой, като по-голяма част са ангажирани в системата на правоприлагане на този специален закон. – казва проф. Венелин Терзиев.

Всеки от нас има право да ползва полагащите му се човешки права наравно с всички останали лица, без да бъде обект на дискриминация. Забраната за дискриминация е в основата на всички човешки права.

Различните закони предлагат различна степен на защита срещу дискриминация.

В законите, които уреждат човешките права, правото на равенство и недискриминация е защитено по два начина. В някои закони защитата от дискриминация не е заложена като независимо право, а е обвързана с други права и свободи, гарантирани от тези закони. Например, държавата е длъжна да зачита правото на личен и семеен живот, правото на справедлив процес и пр. без всякаква дискриминация. От друга страна – има закони, в които забраната за дискриминация е автономно, самостоятелно право, което не е обвързано с други права, предвидени в закона. Тоест, тя е заложена като право, което не зависи от наличието или престъпването на други законни права.

Безспорен елемент на утвърждаване на дейността на Комисията за защита от дискриминация е огромната обучителна, разяснителна, научноизследователска и проектна дейност, която допринася за утвърждаване на институцията и най-вече – за предотвратяване на тези процеси и явления.

Снимки Екип на КЗД.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.