Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Еленков: Тече усилена предизборна кампания

Снимка: imeus.bg

Вървим уверено към нови, предсрочни избори. Още с раждането си беше ясно, че 45-ото Народно събрание няма да го беда дълго. Всяко изказване от парламентарната трибуна все повече звучи като предизборен слоган.

Това е част от коментара за последните политически дни в България, който сподели пред Радио София Георги Еленков, професионален медиатор, магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, експерт в ИМЕУС.

По думите му липсва рационален политически диалог. Подхвърлят се обвинения и политически оферти, които ценностно се изключват.

Засега „Демократична България“ може да извлече някакви дивиденти от ситуацията и поведението си. БСП прилича на чакаща на стоп с тежко минало в раницата си, но въпреки енергичното си махане, никой не се спира да я вземе за споделен превоз. При ДПС диалогът отново е двугласен – за рестарт на държавността и - по-скрито - за разпределение на определени порции. В „Изправи се! Мутри вън“ ходят по тънък лед с обстрел между фигури в самата коалиция.

Мълчанието на "Има такъв народ" вече влече само негативи на партията. От там не търсят диалогичност с други политически сили, но остават длъжници и към хората, които им гласуваха доверие на 4 април.

Според Еленков при скорошни избори печелившите до голяма степен могат да се определят от поведението на ИТН. Засега обаче неясните послания от формацията дават козове на ГЕРБ – че им липсва воля и експертност.

Ситуацията ни държи в приятна неизвестност за резултатите при следващи избори.

Чуйте разговора на Данаил Конов с Георги Еленков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна