Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бури, парк, принцеси с ролки“ - изложба за усещането по време на пандемия

Ирина Недева, Илина Коларова и Даниела Костова (от ляво на дясно)
Снимка: Ирина Недева

„Бури, парк, принцеси с ролки“ се казва изложбата в столичната галерия „Структура“ на художничката Даниела Костова. Тя е една от най-успешните ни визуални артисти в чужбина, по-конкретно в Ню Йорк .

„Вестникът съдържа кратка информация за творбите на изложбата“, каза в „Хоризонт до обед“ кураторката на изложбата Илина Коралова, която живее и работи в Германия и ни посреща с вестник специално издаден за изложбата.

„Тези картини са създадени по време на пандемията, хората се вгледаха в неща, в които не са се вглеждали преди, в природата, тревожността е децата, безсилието, в което се сблъскахме в тази криза…“, каза пред БНР Даниела Костова. Тя е за кратко в София преди да се завърне в Ню Йорк.

Самостоятелната изложба представя три творби, които са създадени между февруари 2020 и февруари 2021.

Работата се състои от фотографии по стените и пода, изобразяващи сцени, заснети основно в обществен парк. На фона на парковите композиции в залата са разположени маси с по два стола. По средата на масите са поставени полупрозрачни прегради, в които седящите виждат собственото си отражение.

Две творби рамкират централното произведение в изложбата. В тях главните герои са деца – мотив, често присъстващ в работите на Даниела Костова.

В „Бурите отвътре“, отново в техниката на фотоколажа, е интерпретиран цитат, прочетен в списание „Ролинг Стоун“: „Ако мислиш, че бурите отвън са страшни, почакай да видиш бурите отвътре“, свързан с чувството за тревожност, наблюдавано от психолози у децата.

Изложбата може да бъде видяна в София до 29 май тази година.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна