Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските власти повишиха прогнозата за растежа на БВП през 2021 г. до 3,5%

Германското правителство повиши своите прогнози за растежа на водещата европейска икономика през тази година до 3,5% от предишна оценка за повишение с 3,0% въпреки свиването на БВП с около 1,7% през първото тримесечие, тъй като очаква разходите на домакинствата да подпомогнат възстановяването след премахване на настоящите ограничения, свързани с коронавирусната пандемия.

Това обяви във вторник икономическият министър Петер Алтамайер, предаде Ройтерс.

Понастоящем Германия продължава да се мъчи да ограничи агресивната трета вълна от Covid инфекции, като усилията са усложнени от по-заразния вариант B117, открит за първи път във Великобритания, и от относително бавния процес на коронаврусна ваксинация.

Представяйки правителствените осъвременени икономически прогнози, Петер Алтмайер каза, че Белин очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 3,6% през следващата година, което да позволи на германската икономика да се завърне към своето предпандемично ниво най-късно през 2022 г.

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия

"Днешните пролетни прогнози са окуражителни въпреки настоящата сериозна ситуация с коронавирусната инфекция", посочи той.

Ден по-рано икономическият институт Ifo отчете слабо ново подобрение на германските бизнес нагласи през април, но в същото време беше отбелязано, че третата вълна на пандемията и проблемите с доставките на редица важни промишлени компоненти задържат възстановяването и потискат бизнес перспективите в Германия.

Запитан какво влияние върху икономическия растеж през тази година ще окаже недостигът на технологични чипове и друга полупроводникова техника, Петер Алтмайер отговори, че негативното въздействие е трудно да се изчисли на този етап.

Няколко германски компании вече предупредиха, че проблемите с доставките на процесори и на други компоненти ще доведат до по-слабо от очакваното производство през второто тримесечие.

Очаква се ограниченото предлагане на междинни стоки в производството и цялостното икономическо възстановяване да повишат ценовия натиск в Германия, като правителството вече прогнозира, че потребителската инфалция ще сочи до 2,2% през тази година и ще отслабен до 1,5% през 2022 г.

Икономическият министър също така каза, че властите трябва да могат да премахнат повечето Covid ограничения с наближаване на лятото.

Алтмайер приветства икономическата политика на Германия, като заяви, че до момента близо 100 милиарда евро са били разпределени като икономическа помощ, като 15 милиарда евро са изплатени под формата на безвъзмездни средства, пределяйки като успешни усилията за икономическо възстановяване.

Правителството има желание на помогне на компаниите да овладеят прехода към въглеродно неутрална икономика и е готово да приспособи законодателството в тандем с Европейския съюз, за ​​да подкрепи инвестициите, да помогне за трансформирането на стоманодобивната промишленост и на други сектори, отбеляза Алтмайер.

Той каза още, че правителството подкрепя с 3 млрд. евро развитието на производствени мощности за акумулаторни клетки за електрически превозни средства, което трябва да помогне на Германия да ускори усилията си за намаляване на въглеродните емисии в транспорта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна