Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: По-добър избор от Бойко Рашков не бихме могли да пожелаем за МВР

Емануил Йорданов
Снимка: БГНЕС

„Изборът на Бойко Рашков начело на МВР е много добър, защото той е с висока правна квалификация, освен това той има и богат административен опит - освен че оглавяваше в миналото Националната следствена служба, беше и заместник-министър на правосъдието, депутат, шеф на Комисията на контрол над специалните разузнавателни средства, мисля, че по-добро нещо не бихме могли да пожелаем за МВР. Вярвам, че той ще се справи с всичко, което предстои във вътрешното ведомство“, коментира пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Йорданов посочи още, че не мисли, че местните шефове в МВР правят изборите, но някои от тях биха могли да ги развалят по места, ако не се работи по отношение на купуването на гласове.

„Тук ми се струва, че не единствено уволнението на служители е решението на проблема, там, където нещата не са съвсем изяснени, аз бих пуснал съответния служител в отпуск, за да се види дали се намесва в изборите", коментира още Йорданов задачата на МВР да осигури честни и прозрачни избори.

По повод уволнения административен секретар вчера в МВР от служебния министър на вътрешните работи Йорданов заяви:

„Приемственост има при всички случаи, но при ръководните кадри даже е нормално те сами да напуснат при смяна на властта, защото част от тези длъжности са политически, такива са заместник-министрите, шефът на пресцентъра, началникът на кабинета, административният секретар". 

На въпрос дали това е жест към президента Румен Радев – освобождаването от служба на Бойко Славчев, който е и основен свидетел по разследването за джиповете, което води към президентския секретар Пламен Узунов, Йорданов изтъкна:

„Това може само да го мотивира още по-силно като свидетел, не му пречи да бъде свидетел по това разследване", смята Йорданов.

За отстраняването на шефа на Дирекция „Инспекторат“ във МВР, който е бил и в болничен по това време и заяви преди медиите, че явно някой иска да не се проверяват служителите във ведомството, Йорданов коментира:

„Има една дирекция „Вътрешна сигурност, която проверява служителите, а за последните години не съм чувал чутовни успехи да има този инспекторат". 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна