Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Кюланов: Емоционалното послание е в основата на ваксинационната кампания

Снимка: БГНЕС

„България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ - това е насловът на кампанията, която започва Представителството на Европейската комисия в България с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Световна здравна организация, УНИЦЕФ и Национално сдружение на общините в България. БНР е медиен партньор на кампанията. 

Цветан Кюланов  Снимка: БГНЕС

„Посланията са в две основни посоки. Едната е емоционалната – всички ние сме променили начина си на живот в последната вече повече от година и искаме да се върнем към живота такъв, какъвто го обичаме. Емоционалното послание е залегнало в основата на кампанията. И, разбира се, рационалното – това да се потърси информация. Ние нямаме за цел да агитираме“, посочи в предаването „Преди всички“ Цветан Кюланов, и. д. ръководител на представителството на Европейската комисия у нас.

Последното проучване в общоевропейски план на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд – „Живот, работа и Covid“, показва, че България е страната в ЕС с най-голямо нежелание на хората да се ваксинират. 61% от запитаните казват, че е много малко вероятно или малко вероятно да се ваксинират. Към тези хора са насочени посланията на кампанията, изтъкна Кюланов. 

Нашите социологически проучвания показват голям процент на по-скоро колебаещи се, отколкото на твърдо решили да не се ваксинират“, поясни той.

Според Цветан Кюланов с наличието на зелените коридори процесът се ускорява.

Как изглежда процесът в страната? 

Вече има достатъчно различни ваксини, уверява личният лекар д-р Ганка Василева от Сливен.

Няма кой знае колко много желаещи да се имунизират в момента. Голяма част от хората отидоха в зелените коридори.“

От хората, които желаят да се ваксинират, най-стриктни са тези над 60 години, споделя впечатленията си общопрактикуващият лекар.

„При мен голяма част от хората между 60 и 75 си поставиха ваксина. Младите с някакъв страх посрещат ваксината или голяма част от тях отидоха и си сложиха ваксината по центровете.“

Д-р Василева допълва, че в някои от селата желаещите да се ваксинират са малко и дава пример от практиката си в село Сборище.  

Няма засега никакви кандидати за ваксина, освен кметът на населеното място и двама други пациенти, които са записани при мен.“

Различна е картината в Област Добрич, където започва наваксване в темповете на ваксиниране.

Броят на пациентите, записали се за имунизация, нараства, сочат данните на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града. Разработва се система за по-лесен достъп на личните лекари до ваксините. В момента са налични три вида ваксини. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени