Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксфордският колеж „Ориел“ се отказа да маха статуята на Сесил Роудс

Статуята на Сесил Роудс на фасадата на оксфордския колеж „Ориел“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статуята на британския империалист Сесил Роудс няма да бъде демонтирана в оксфордския колеж „Ориел“. Управата на колежа, която по принцип иска статуята да бъде премахната, се отказа заради голямата цена и сложния процес на планиране, както бе посочено в мотивите.

Специално учредена независима комисия за решаване на бъдещето на статуята днес сутринта излезе с препоръка тя да бъде премахната заради спорното минало на Сесил Роудс, както бе желанието на хиляди протестиращи миналото лято.

Роудс е обвиняван, че като бизнесмен и политик през XIX век в Южна Африка има много грехове по отношение на расизма и колониализма.

Самият Роудс е завършил навремето колежа „Ориел“, а по-късно през 1902 година оставя в завещанието си дарение в огромен размер от 12,5 милиона паунда днешни пари, от които днес са останали за усвояване още 200 000. Колегията на колежа бе изразила съгласие да се премахне статуята, но след изявлението на комисията сутринта реши, че поради „регулационни и финансови“ причини“, временно се отказва от мярката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени