Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата Авторски права.com в помощ на българските творци

В памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, G Dogg – Arsek & Erase

Авторски права.com e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да подпомогне авторите, занимаващи се с изкуство, в битката за правата им. Платформата превежда Закона за авторското право и сродните му права на разбираем език, като дава отговор на най-често задаваните въпроси, от типа на: „Защо трябва да съм член на организациите за колективно управление на правата у нас и какво те ще направят за мен като автор, изпълнител или продуцент?“.

Проектът се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на „Профон“ и в сътрудничество с научното електронно списание „Net Science“. В изготвянето на материалите, поместени в платформата, се включват юристи и специалисти по авторско право.

Васил Николов (a.k.a. Теслата)

Авторски права.com, както и другите проекти на Българската хип-хоп асоциация – като например първият Национален каталог на денс групите в България, който практически може да отведе човек до дадена танцова школа у нас – са социално насочени. Те целят единствено и само да бъдат в помощ на артистите и най-вече на тези, които са засегнати от пандемията.

Асоциацията се гордее и с още един красив проект – първият мемориален графит у нас. Той е в памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, известен като G Dogg. Графитът е нарисуван на стената на 74-то училище в София – училището, в което Ясен е учил – от световно известните графити артисти Arsek & Erase. Мемориалният графит и работата по него са дигитализирани и достъпни за всеки, който има желанието да ги види.

А защо, ако си знаем правата, бихме могли да намерим красотата – чуете от Васил Николов (a.k.a. Теслата), председател на Българската хип-хоп асоциация, и от изпълнителния ѝ директор Александър Гогов в звуковия файл.

Снимки – БХХА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени