Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

Проф. Михаил Неделчев води на софийски адреси, свързани със сп. „Мисъл“ и „Златорог“

Снимка: literarywalks.org

„Литературните маршрути“, организирани от фондацията „Прочети София“, започват нов сезон тази вечер от къщата на д-р Кръстев на ул. „Хан Аспарух“ 67 с гид изтъкнатия литературовед и изследовател проф. Михаил Неделчев.

„Много сме щастливи, че „маршрутите“ се радват на голям интерес“, сподели пред Радио София Тодора Радева, управител на фондацията. „Целта е хората да видят и оценят града по нов начин, да преживеят по своему моменти от културната ни история.“

Първите литературни разходки са организирани през 2018 г. Оттогава много хора проявяват интерес към българските класици и знаковите места в София, свързани с важни събития, с живота и творчеството им.

Някои от местата не съществуват вече, но паметта за тях и писателите е жива.

В досегашните издания автори и водещи са били Ангел Игов, Георги Тенев, Зорница Христова, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Катя Зографова, Лора Шумкова, Мария Касимова-Моасе, Миглена Николчина.

Днешната обиколка започва в 18:30 ч. и ще премине и разкаже за двете най-големи български литературни списания отпреди повече от век - „Мисъл“ и неговия наследник „Златорог“.

Проф. Неделчев ще разкаже за знаменитата литературна четворка от кръга „Мисъл“, за творческия диалог между д-р Кръстев и неговия съсед Тодор Влайков – редакторът на сп. „Демократически преглед“ и кръстник на Пейо Яворов, а след още няколко „спирки“ почитателите, които се присъединят, ще бъдат доведени до мястото, на което се е намирала редакцията на сп. „Златорог“. Финалната точка на маршрута ще бъде къщата, в която е живял редакторът на списанието – Владимир Василев.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Тодора Радева.

  • Михаил Неделчев e литературен историк и теоретик. Професор е в Нов български университет и е преподавател по теория и история на литературата, дългогодишен ръководител на Департамент Нова българистика. Между 1974 и 1989 г. работи като редактор, изследовател-текстолог и литературен историк в отдел „Литературно наследство“ на издателство „Български писател“. Издал е над 20 книги по проблемите на литературната теория и история, със статии за актуалната политика. Носител е на орден "Св.св. Кирил и Методий", първа степен, на множество литературни награди: Златен Пегас, „Хр. Г. Данов“ за хуманитаристика, награда на името на проф. Богдан Богданов на НБУ, награда на Портал „Култура“ за хуманитаристика и др.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна