Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Според Икономическия и социален съвет годишният растеж на БВП трябва да бъде не по-малко от 5%

Зорница Русинова, председател на ИСС
Снимка: https://esc.bg/

Икономическият и социален съвет (ИСС) смята, че годишният растеж на БВП трябва да е не по-малко от 5%, а не около 4%, както и предвидено сега.

Необходимостта от постигане на по-амбициозни цели за следващия програмен период беше основна тема на инициира от ИСС дискусия, участие в която взеха служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министри и представители на управляващи органи по програмите.

Зорница Русинова, председател на ИСС, подчерта, че основната цел на становището на тема "Споразумението за партньорство и програмите към него за периода 2021 -2027 г." е да предложи постигане на по-добър ефект от инвестициите за икономическото и социалното развитие на България през следващите седем години. "Съвета приема своите актове с консенсус между работодатели, синдикати и други граждански организации" и допълни, че този характер на съгласие е особено ценен за управляващите.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви по време на срещата, че диалогът и партньорството с гражданските организации помага на служебното правителство да  работи за подобряване на икономиката и стандарта на живот в България, затова приема голяма част от препоръките в становището. Той акцентира върху необходимостта да се търси разумен баланс между безвъзмездното финансиране и използването на финансови инструменти в процеса на възстановяване на производствените предприятия.

Вицепремиерът оцени високо позицията на ИСС за прилагане на принципа на допълняемост на различните програми и подкрепи настояването на ИСС за пълна прозрачност и широки дискусии, които да информират обществеността както за структурирането на програмите, така и при изпълнението им.

Акцент на срещата беше и предложението на ИСС безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на увеличение на обема на финансовите инструменти. Постигнато беше съгласие да се пристъпи към обсъждане на ново райониране в България, което да даде възможност за по-справедлив достъп до финансиране на Югозападния и на Северозападния район в следващия програмен период. ИСС постави въпроса и за добавяне на регионите Сливен, Ямбол и Хасково към районите, които имат право на подкрепа в прехода към зелена икономика.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.