Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Централна гара в София се очаква да приключи в средата на 2022 година

Снимка: БГНЕС

От началото на тази седмица бяха въведени промени в организацията на движение на 8 крайградски пътнически влака, които пътуват от Пловдив до Асеновград, както от Пловдив до Димитровград и Свиленград. Причината за промените са извършваните ремонти от държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" на железопътен възел Пловдив, свързан и с проекта за модернизация на жп линията София-Бургас и Пловдив-Свиленград. Предстои в рамките на следващия месец Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да влезе във фаза на активно строителство по всички проекти с европейско финансиране между София и Бургас.

Ремонтът на коловозите на Централна гара в София се очаква да приключи в средата на следващата година, каза за БНР директорът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Той добави, че Централна гара е част от проекта София - Волуяк. Договорът за ремонта е сключен през 2020 година.

"Ние гара София я предвиждаме в рамките на средата на следващата година да бъде приключено коловозното развитие и новата контактна мрежа, като в последствие ще остане изграждането на осигурителната техника, т.е. централизацията на нова гара София и проектът продължава до гара Волуяк, където е основен ремонт на гара Волуяк и изграждане на нова гара Обеля, която сме синхронизирали нещата с Метрополитена, да има топла връзка с бъдещата метростанция, с бъдещото развитие на Метрополитена", допълни в предаването "12+3" Папукчийски.

Редица участъци от жп линията по направлението София - Бургас ще бъдат реконструирани, уточни Красимир Папукчийски. 

"Ако започнем от София, направление Бургас, в момента се изпълнява София - Елин Пелин, знаете, че покрай Covid-19 имахме доста забавени доставки и от фирми, които са в Европейския съюз, но поради пандемията забавиха своите доставки. Реално срокът за приключването на проекта между София и Елин Пелин е в рамките на 2022 година. Имах среща с изпълнителя и работната програма ни е дадена до септември 2022 година, трябва да бъде готов целият участък. В участъка от Елин Пелин, направление Ихтиман, договорът е подписан и очакваме стартиране на строителните дейности като подготвителните вече са стартирани, но реалните строителни дейности под тунел 1 и 2 ги очакваме да стартират в рамките на две седмици от днешна дата нататък. По лот 2, който е в участъка от Вакарел, направление след гара Ихтиман до 62 километър в монета имаме издадено разрешение за строеж, започват подготвителните работи през този месец и реалните строителни дейности ще започнат през месец юли. По лот 3, който е в участъка след Ихтиман до нова гара Костенец, в момента се изпълняват подготвителни работи за тунелните съоръжения, а по лот 4 изпълняваме гара Белово и отсечката от Белово до Септември".

Той уточни, че по жп линията направление Бургас се изпълняват строителни дейности в участъка Оризово-Михайлово и в участъка Пловдив-Бургас се изпълняват строителните дейности по сигнализация и телекомуникация, която обхваща участък от Пловдив до Бургас. Продължава ремонтът на гара Стара Загора и предстои да започнат строителните дейности на гара Нова Загора, като в участъка на гара Айтос ще бъде финансиран ремонтът със средства от националния бюджет.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени