Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите призова членовете на ВСС да подадат оставки

| обновено на 23.06.21 в 17:31
Снимка: архив

От Съюза на съдиите в България призоваха всички членове на Висшия съдебен съвет да последват примера на колегите си Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и за неразрешените проблеми на съдиите. 

Призивът на съсловната организация дойде часове преди поредния протест на Инициатива „Правосъдие за всеки“ с искане за оставка на главния прокурор и на членовете на Съвета. 

Димитрова и Шекерджиев подадоха оставки след острите критики, на които беше подложен проектът за реформа на съдебната карта, чиито координатор бяха двамата. 

Спорният проект за реформиране на съдилищата и проблемите с Единната информационна система са двата провала на този състав на Висшия съдебен съвет, с които от Съюза на съдиите мотивират искането си - членовете му да се оттеглят предсрочно.

Непоследователните Ви действия доведоха до серия от публични скандали, които още повече Ви отдалечаваха от смислената работа в полза на съдиите, съдебната система и обществото. Настоящият състав на Висшия съдебен съвет е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт“, пишат в писмото си съдиите и призовават съдебните кадровици - с оставки, да поемат отговорността си и да не губят повече обществено време. 

В предаването „Нещо повече“ темата коментира съдия Стою Згуров от Съюза на съдиите в България: 

„Оставките на съдиите Шекерджиев и Димитрова показват, че те считат, че не могат да направят нищо за разрешаване на наболелите проблеми на съдебната система и предпочитат да се оттеглят. Те бяха от най-изразените движещи сили в състава на ВСС... Целта е да се обърне внимание на членовете на ВСС да направят анализ на свършеното до момента и съобразно него да констатират, че дължат още много действия, които трябва да извършат, за да изпълняват качествено своите задължения“. 

Протест срещу избора на Валентина Маджарова за ръководител на специализираната прокуратура и протест пред столичната Съдебна палата - поредното седмично издание на „Правосъдие без каскет“, са с настояване за закриване на специализираното правосъдие, оставка на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.