Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама членове на ВСС подадоха оставки

| обновено на 18.06.21 в 18:22
Снимка: архив

Оставки са подали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

Оставките идват в края на седмицата, в която  на широка дискусия, организирана от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, Шекерджиев и Димитрова останаха самотни в защитата на проекта за промяна в съдебната карта. Срещу идеите за преструктуриране на над 50 районни съдилища и за промяна на подсъдността на редица дела  реагираха самият Стоилов, адвокати, съдии и  представители на общините.

Пред "Хоризонт" Красимир Шекерджиев каза, че си тръгва, защото не е в състояние да дава повече идеи, които да бъдат полезни за колегите му и за гражданите. И че решението му не е емоционално:

"Повярвайте ми, обида, разочарование, упрек, някакво негодувание било към колегите ми, било някой извън Съвета, няма".

"Всеки влиза в съдебния кадрови орган с някакви цели и когато реализирането им се окаже невъзможно - няма място там", е категоричен Шекерджиев. 

"Още повече Съветът за мен никога не е бил самоцел. Аз винаги съм бил съдия и считам, че ще бъде доста по-полезен като съдия. За мен в този акт има нещо, което ми прилича на възвръщане към нормалността, поне моята нормалност".

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост.", пишат до колегите си Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

"Има натрупани изключително много напрежения. Генерира се енергия, която в един момент, образно казано, ще има трус и този трус ще доведе до проблеми, които няма да могат да бъдат решени с конвенционалните средства в момента. Ние ще трябва да направим реформа и тази реформа няма да е много различна от това, което ние сме предложили", е убеден Шекерджиев, както и че колегите му ще разберат защо с Боряна Димитрова си тръгват над година преди края на мандата си.

Според Закона за съдебната власт Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да обяви подадените оставки на първото заседание след депозирането им, тоест следващия четвъртък, след което да започне организацията за пряк избор за двама нови членове на Съдийската колегия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от тази зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР- София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че "Продължаваме..

публикувано на 08.05.24 в 22:04

Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия)

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. Градушката на места плътно застла земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.  Стихията започна да утихва около 20:30 ч.    Голяма част от града обаче остана без ток. Наводнени са и пътища. Гражданска защита да спре движението в..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се твърди в изявление. И се допълва,..

публикувано на 08.05.24 в 19:59

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43