Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Борислав Борисов: Експертна група ще прецизира последните промени в ЗУТ

Проф. Борислав Борисов
Снимка: Ани Петрова

Започна обсъждане на последните промени в Закона за устройство на територията, които скандализираха участници в строителния и инвестиционен процес, но пък бяха инициирани и подкрепени от Столичната община, която многократно е имала проблеми с недостъпни за хората улици.

„Ние приехме поканата за разговори по темата със служебния министър на Министерството на регионалното развитие – архитект Виолета Комитова, да се създаде експертна работна група, която да направи анализ на промените в ЗУТ, обнародвани досега, както и други проблемни казуси и да излезем вече с конкретни промени в ЗУТ за в бъдеще, за следващото Народното събрание“, каза пред БНР архитект проф. Борислав Борисов, заместник – председател на Камарата на архитектите в България.
Разпоредбите, които ще подлежат на преразглеждане, са свързани с прилагането на изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти, озеленяване и други.

Преди месеци, когато президентът Румен Радев наложи вето върху промени в ЗУТ, архитекти и геодезисти алармираха, че промените са своеобразен препъникамък за инвестиции в ново строителство. За първи път всички гилдии - архитекти, инженерите в инвестиционното проектиране, инженери - консултанти и геодезисти, и от Съюза на архитектите, се обединиха срещу промените в ЗУТ.

„Министър Комитова пое лично ангажимента да координира работата на експертната група, като ще огледаме само най-неотложните предложения. Регулацията, вследствие на която се развиват нашите населени места, я разглеждаме като първа и непърва - първата регулация е така организирана в нашето законодателство, а и в света, че общините имат право безвъзмездно да придобиват до 25 на сто е за България, от площта на всички поземлени имоти, които са в рамките на съответния ПУП. Това условие не важи за последващи регулации. Това е например, ако една улица се окаже в частни ръце и хората не могат да стигнат до имотите си, поясни архитект Борисов.

"Всички отчуждителни процедури, които се предвиждат при последващи регулационни планове, са задължение на съответната община. И тук възникна противоречието, което засяга всички общини, че ще се засегнат много поземлени имоти, попадащи под новата регулация", посочи още експертът.

В срок до 28 юни браншовите организации трябва да представят в министерството своите предложения за прецизиране на тези и други разпоредби от закона. Експерти на министерството ще ги обобщят, след което ще се състои нова среща за разглеждане на конкретни текстове. След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.