Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

Снимка: БГНЕС

Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента. Оттук нататък няма да се допуска въвеждането в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура

Проектът на МРРБ - добър, лош, беше преминал през всички фази, но текстовете, вкарани между първо и второ четене, създават хаос и безпорядък, посочи  Атанасов.

Главният архитект на София Здравко Здравков защитава промените в ЗУТ, критикувани от гилдията, като „наложителни и безспорни“. В луксозните южни квартали хората газят в калта, казва той.

В нормалните държави първо е инфраструктурата – ток, вода, канал, едва тогава - разрешението за строеж, изтъква Здравков.

Никой не коментира, че с настоящите промени се въвежда допълнителното изискване да се изградят улиците преди въвеждането на обекта в експлоатация. Как ще стане това, ако не са отчуждени, посочва още в позицията си главният архитект на столицата.

По думите му уличната регулация е изключително важна, а Столичната община би инвестирала едва когато цялата собственост върху улицата е придобита.

Не може един закон, който се прилага на територията на цялата държава, да се води от интересите на София, категоричен е Огнян Атанасов, който работи в по-малко населено място. „Това е редовният номер – прави се нещо за София и се прилага за цялата държава“, коментира той.

За арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите, някои от одобрените текстове са популистки. Той дава пример с т.нар. разрешение за строеж без проект, за да се облекчи административната дейност.

„Представям си какво ще се получи. Някой ще си копае кладенец на 50 см от комшията, друг ще си направи кокошарника на оградата, трети ще си направи лятна кухня или гараж от подръчни материали, гофрирани ламарини, кори за яйца, найлони“. 

Огнян Атанасов от КИИП припомни, че за голяма част от сградите липсват проекти. Така могат да се декларират за съществуващи изменения вътре в сградите, за които няма документирани детайли.

Трябва да се отчуждават терени за улици и трябва да се изграждат улици, подчерта в предаването „Хоризонт до обед“ Борис Милчев, юрист към Камарата на архитектите. Влезлият в закона текст според него е правилен.

„Но той оголи един много голям проблем, който се премълчава: всички общини в България неглижират отчуждаването, включително Столична община, която е най-богатата наша община. Сроковете за отчуждаване на второстепенната улична мрежа необратимо изтекоха. Тоест общините вече и да искат да отчуждават терени за улици, принудително отчуждаване, нямат тази правна възможност“, коментира Милчев.

Сегашните промени в ЗУТ дават възможност на общините да абдикират от този проблем, категоричен е той. „Да кажеш на хората – оправяйте се сами, сами си придобивайте терените за улица, дарявайте ги на общината“. 

Това ще бъде трудно в малките населени места, където няма инвеститори и пари, за да прояви някой интерес и да има ресурс и възможности да отчужди и изгради улица, за да си въведе сграда в експлоатация, поясни юристът. 

„Тоест там ще имаме блокаж на всяка инвестиционна инициатива, а в столицата ще дадем предимство на натрупалите финанси големи строителни фирми, защото те имат възможност да изкупуват терени в по-голям обхват“.   

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Дано старите и големи икономически интереси не се прегрупират в ново представителство

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство “. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“...

публикувано на 03.08.21 в 09:38
Николай Денков

Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година .“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той. Направено е всичко възможно да..

публикувано на 03.08.21 в 08:29

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35