Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

Снимка: БГНЕС

Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента. Оттук нататък няма да се допуска въвеждането в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура

Проектът на МРРБ - добър, лош, беше преминал през всички фази, но текстовете, вкарани между първо и второ четене, създават хаос и безпорядък, посочи  Атанасов.

Главният архитект на София Здравко Здравков защитава промените в ЗУТ, критикувани от гилдията, като „наложителни и безспорни“. В луксозните южни квартали хората газят в калта, казва той.

В нормалните държави първо е инфраструктурата – ток, вода, канал, едва тогава - разрешението за строеж, изтъква Здравков.

Никой не коментира, че с настоящите промени се въвежда допълнителното изискване да се изградят улиците преди въвеждането на обекта в експлоатация. Как ще стане това, ако не са отчуждени, посочва още в позицията си главният архитект на столицата.

По думите му уличната регулация е изключително важна, а Столичната община би инвестирала едва когато цялата собственост върху улицата е придобита.

Не може един закон, който се прилага на територията на цялата държава, да се води от интересите на София, категоричен е Огнян Атанасов, който работи в по-малко населено място. „Това е редовният номер – прави се нещо за София и се прилага за цялата държава“, коментира той.

За арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите, някои от одобрените текстове са популистки. Той дава пример с т.нар. разрешение за строеж без проект, за да се облекчи административната дейност.

„Представям си какво ще се получи. Някой ще си копае кладенец на 50 см от комшията, друг ще си направи кокошарника на оградата, трети ще си направи лятна кухня или гараж от подръчни материали, гофрирани ламарини, кори за яйца, найлони“. 

Огнян Атанасов от КИИП припомни, че за голяма част от сградите липсват проекти. Така могат да се декларират за съществуващи изменения вътре в сградите, за които няма документирани детайли.

Трябва да се отчуждават терени за улици и трябва да се изграждат улици, подчерта в предаването „Хоризонт до обед“ Борис Милчев, юрист към Камарата на архитектите. Влезлият в закона текст според него е правилен.

„Но той оголи един много голям проблем, който се премълчава: всички общини в България неглижират отчуждаването, включително Столична община, която е най-богатата наша община. Сроковете за отчуждаване на второстепенната улична мрежа необратимо изтекоха. Тоест общините вече и да искат да отчуждават терени за улици, принудително отчуждаване, нямат тази правна възможност“, коментира Милчев.

Сегашните промени в ЗУТ дават възможност на общините да абдикират от този проблем, категоричен е той. „Да кажеш на хората – оправяйте се сами, сами си придобивайте терените за улица, дарявайте ги на общината“. 

Това ще бъде трудно в малките населени места, където няма инвеститори и пари, за да прояви някой интерес и да има ресурс и възможности да отчужди и изгради улица, за да си въведе сграда в експлоатация, поясни юристът. 

„Тоест там ще имаме блокаж на всяка инвестиционна инициатива, а в столицата ще дадем предимство на натрупалите финанси големи строителни фирми, защото те имат възможност да изкупуват терени в по-голям обхват“.   

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори , които предупредиха, постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява..

публикувано на 05.03.21 в 18:42

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49