Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Фейсбук не може без професионални журналисти за проверка на фактите

Росен Босев: Чрез фалшиви профили се натиска „копчето“ на убежденията на хората в определена посока

Росен Босев
Снимка: БГНЕС

„Налага ми се да се разговарям с хора - специалисти в дадената област, за да проуча публикацията, това е в последните три месеца, то си е като разследваща журналистика, каквото правех преди във в. „Капитал“, каза в „Хоризонт до обед“ журналистът Росен Босев, който отговаря за проверката на фактите в българското съдържание на Фейсбук и е част от екипа на Агенция Франс прес, която социалната платформа избра за помощ в проверката на фактите във ФБ.

„Много голяма част от инструментите са тези на разследващата журналистика.  Проверяваме не само публикациите във ФБ, но и други социални медии. За България е характерно, че много малка част от информацията във интернет  достига до ФБ.

Една фалшива новина може да достигне до много хора за много кратко време. Чрез блогът на АФП – „Провери“ можеш да си направиш сверка, там публикуваме тестове по проверка на фактите, като голяма част – 2/ 3 са свързани с фалшива, подвеждаща информация за ваксините, политика на държавата по отношение на пандемията“, поясни още Босев.

По този начин се използват страховете на хората, а нашата работа е да покажем защо това не е вярно и да им дадем информация, която почива на науката, заяви още журналистът.

БГНЕС

„Темата за Covid-19 и ваксините беше припозната като приоритет и следенето за невярна и подвеждаща информация там е една от основните теми, върху които ФБ се фокусира", заяви Босев.

"За България ми правят впечатление, че има доста профили на хора, които не са реални, според мен. Те са на български език, качват много внимателно видеа и снимки с кратък текст към тях, който благодарение на опцията за автоматичен превод, много бързо могат да се разпространят в целия свят.

Това е според мен е целенасочено разпространение на такъв тип информация. Очевидно се цели натискане на "копчета" в убежденията на хората, очевидно някой се опитва да организира това.

В тази мрежа от журналисти в АФП – 130 души сме от цял свят, ние работим във връзка, защото се налага да се занимаваме със снимка от Боливия например, която идва до нас. А те често са използвани като инструмент за фалшиви новини и неверни информации", каза още Росен Босев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени