Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", вижда я като отграничаване на Русия от Европа

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика". Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“ . Той уточни, че това е най-важната международна проява в страната за годината:

"България има основание да бъде доволна с двете си инициативи - първата е трансформиране на триморието в четириморие, като каним Гърция, а втората е за извеждането на съдържателния приоритет на образованието, науката и иновациите, т.е. на интелигентната свързаност като акцент в рамките на "Три морета".

Анализаторът обясни, че с включването на Гърция в инициативата се отварят вратите на Средиземноморието към региона и рязко се увеличава значението на свързаността Балтика - Средиземно море в източната част на Европа:

"Ангажирането на Гърция променя и геополитическата оптика на инициативата "Три морета".Туширайки донякъде тази нейна компонента, която е свързана със сътрудничеството в сферата на сигурността в условията на конфронтация с Русия".

Любомир Кючуков подчерта, че Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", защото я вижда като отграничаване на Русия от Европа.  

По думите на международния анализатор присъствието на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер показва преосмисляне на подхода на страната му към тази инициатива:

"Германия имаше двои резерви, както и ЕС, към тази инициатива, защото това чертае нови разделителни линии в Европа. Германия имаше притеснения и че това ще е препятствие за икономическите ѝ отношения с Русия, отчитайки позициите на част от страните в "Три морета" към проекта "Северен поток 2". ... Участието на Германия показва, че иска по-активно да защитава и своите, и европейските проекти в рамките на инициативата, но показва и стремеж проектите, които ще се реализират, да бъдат взаимно допълващи се с  проектите на ЕС".

Китай приветства тази инициатива и проявява интерес към включване в проектите, които ще се разработват, обясни още Кючуков.

Той подчерта, че още от самото начало на инициативата е декларирана подкрепата на САЩ за нея.

Според него срещата в София, съчетана с бизнес форум, е важна и заради ключовия въпрос, че "има много сериозно разминаване между набраните средства във фонда и проектите, които към момента са над 90, и които искат десетки пъти по-сериозно финансиране":

"Срещата в София се опитва да съчетае политическия интерес на страните с икономическия. ... Българските предложения за финансиране са в унисон с това, което страната ни се опитва да си осигури като финансиране в рамките на ЕС с Плана за възстановяване".

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна