Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Андреева: Подлежи на обсъждане най-добрата локация за Национална детска болница

Изграждането на детска болница да стане надпартийна кауза, призова тя

Снимка: Ани Петрова

"Идеята за детска болница беше дълбоко опорочено през 2018-а година, когато министър Кирил Ананиев се опита да набута бъдещето на педиатрията в един скелет от миналото, обявен за събаряне през 2011-а година. Това беше едно нелепо решение, което загуби на педиатрите, а най-вече на българските деца 2 години и половина, в които можеше да имаме анализ, конкурс и вече да започнат реалните дейности по изграждане на болницата, която да отговаря на съвременните изисквания". Това заяви пред БНР д-р Таня Андреева, депутат от ПГ на "Демократична България", активист на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Здравното министерство ще прекрати официално договора за строеж на Национална многопрофилна детска болница

Според д-р Андреева изграждането на нова сграда на детска болница ще е по-бързо, отколкото да се събори старият скелет и да се строи на негово място.

"Локацията е много важна, а в Медицинска академия съвсем не е най-добрата. Определянето на локация за едно лечебно заведение от такова национално значение се определя от специалисти - трябва да има бърз и лесен достъп от всички части на столицата, но и от цяла България. Мястото трябва да бъде изключително комуникативно, да бъде обезпечено със съответните водопроводи, с варианти за допълнително електричество, с бърз обществен транспорт и т.н. Подлежи на обсъждане да се избере най-добрият терен за Национална детска болница", обясни тя.

По думите ѝ обществената подкрепа за тази кауза е гаранция, че проектът ще бъде доведен докрай. 

Д-р Таня Андреева призова детското здравеопазване да стане приоритет и изграждането на Национална детска болница да стане надпартийна кауза, около която всички партии да се обединят. 

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Таня Андреева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени