Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е стопиран

| обновено на 26.07.21 в 18:43
2
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство ще прекрати официално договора за строеж на Национална многопрофилна детска болница. Причината е, че изпълнителят консорциум „Детско здраве“ не е получил виза за проектиране от Регионалното министерство.

В открито писмо, заместник здравния министър Димитър Петров съобщи, че договорът с фирмата изпълнител ще бъде прекратен. Причината е, че строителят – консорциум „Детско здраве“ няма издадена виза за проектиране. От своя страна Мая Пенчева от консорциума казва, че продължават да работят и никой официално не ги е уведомил. Повече от месец няма никаква комуникация между тях и министерството.

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така щеше да има кореспонденция. Такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук и в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме никакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по тоя начин да спрат проекта, това не е реда и не е такъв хода на събитията".

"Мисля, че това не е позиция. Ние среща не сме имали. Прие ни зам.-министърът. На срещата аз лично бях, когато той каза "Аз ще направя всичко възможно този проект да се реализира. Това се случи на 1 юни тази година. От там натанък ние с тях комуникация нямаме".

От писмото става ясно, че министърът на Регионалното развитие Виолета Комитова не е издала виза за проектиране. Преди около месец по думите на Пенчева, Комитова е обещала да направи всичко възможно, за да издаде документи за строеж.

"Тя каза, че ще направи всичко възможно да издаде документи да започне строежът. След което започнаха някакви изяви в медиите и нищо по същество. Няма официален отговор или ако има, ние не разполагаме с него.

Ден след тази среща последва протест от националната инициатива „За истинска детска болница“. След среща е Комитова, тя обеща да не се изгражда новата сграда върху стари основи, какъвто е бил планът. Според архитект Петкана Бакалова, е нужен нов проект на друго място.

"Да се започне едно много сериозно проучване на база на информацията, която има за статистиката за изготвяне и анализ на нуждите на детското здравеопазване, който да стане основата на едно качествено, подробно, детайлно, техническо задание за проектиране".

"В "Александровска" няма толкова площ да изградим една модерна болница. При всички случаи там вероятно ще бъде компромис".

Освен с нуждите на пациентите, болницата трябва да е съобразена и с натоварването от посетители а локацията й да е удобна и за идващите извън София.

"Там примерно ще има 100 места за паркиране. Ще работят 1000 души персонал и 400 деца с техните родители са поне още 1000 паркоместа, които трябва да са за посетители или поне 500".

По-рано днес от фирмата изпълнител поясниха за „Хоризонт“ че не спират да работят по проекта и дори са се консултирали с архитекти от чужбина. Освен това никой не ги е известил за намеренията за прекратяване на договора.

"Защо точно с нас се конфронтират? Защо не искат да има детска болница?"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски дипломати са притеснени от посещенията на Виктор Орбан в Русия, Украйна и Китай

В европейските столици расте безпокойството от ролята на умиротворител, която унгарският премиер Виктор Орбан си приписва при посещенията си в Русия, Украйна и Китай. Делегацията на една неназована страна членка на ЕС е поискала въпросът да бъде обсъден в сряда на редовната среща на Комитета на постоянните представители. На 1 юли Унгария пое за 6 месеца..

публикувано на 09.07.24 в 03:38
Риши Сунак след загубата на изборите през юли 2024 г.

Британските консерватори организират кабинет в сянка

В Обединеното кралство Консервативната партия, която загуби общите избори, започна да съставя правителство в сянка, в което обаче няма да остане досегашният министър на външните работи Дейвид Камерън. Лорд Камерън подаде оставка от предната скамейка на Риши Сунак и сега мястото му ще заеме Андрю Мичъл. Освен това, въпреки че запази депутатското си място..

публикувано на 09.07.24 в 03:25

Изгоря сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали

Пожар изпепели сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали. Огънят е възникнал малко след 22 часа. Според слушатели пламъците се виждали от километри.  Сградата на старото училище се намира в промишлена зона, близо до една от входните пътни артерии на града. От години тя е необитаема, а дворът е обрасъл с буйна растителност.  В потушаването..

публикувано на 09.07.24 в 02:46
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53