Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: По време на пандемията медиите бяха рупор на властта

Ситуацията около Covid изобщо не е била обсъждана през перспективата на нарушени права на човека, установява изследване

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“.

По време на пандемията е констатиран проправителствен уклон, „особено на централните медии, особено на телевизиите“, каза в интервю за БНР Димитрина Петрова от БОЛД.

Едно правителство, което вървеше доста усилено към хибриден режим между демокрация и авторитаризъм, все повече се опитваше да се хвали, да се представи като шампион в борбата срещу Covid и медиите безкритично приемаха това.“

„Фокусът е върху това как медиите се справяха. Ние смятаме, че медиите не се справиха със своята задача да осъществят правото на хората, и особено на тези от уязвимите групи, да бъдат добре информирани за пандемията“, коментира Петрова в предаването „Преди всички“.

Юлиана Методиева: Уязвимите общности са невидимият аспект на пандемията

Днешната кръгла маса „Covid-19, медии, малцинства, човешки права“, посветена на влиянието на пандемията върху уязвимите групи, е част от серия тематични кръгли маси като последна фаза на мащабно проучване след вече проведено теренно изследване.

Установява се липсата на фокус върху уязвимите групи. Налице е било очерняне и дискриминация на етническа основа, посочи Димитрина Петрова и припомни за блокадите на ромските махали миналата година.

Ситуацията около Covid изобщо не беше обсъждана през перспективата на нарушени права на човека, гледната точка на човешките права отсъстваше, подчерта тя.

Степента на недоверие към медиите в ромските общности е по-висока от тази сред общото население, отбеляза още Димитрина Петрова. По думите й едва десетина души например са се ваксинирали в открития пункт в ромския квартал Столипиново.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна