Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлиана Методиева: Уязвимите общности са невидимият аспект на пандемията

В Covid условия се открои несъвършенството на социалната работа с тези групи, смята основателката на Сдружение „Маргиналия“

Юлиана Методиева
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение постави в незащитена ситуация особено хората от уязвимите групи. Това каза в интервю за БНР Юлиана Методиева от Сдружение „Маргиналия“, създател и главен редактор на сайта Маргиналия.

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българският хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“ ще представят днес доклад от изследване за медийната независимост и правото на информация по време на пандемията. Изследването е проведено посредством анкети, интервюта и фокус групи в затворени общности – ромски махали, домове за възрастни, за хора с увреждания, затвори, психиатрични клиники.

„Бяхме на терен. Когато отидеш по време на пандемия в гета или се срещаш с хора с увреждания, отиваш в затворите като изследовател, трябваше едновременно да проучим тяхната степен на информираност какво е Covid и как те се себеусещат по време на тази пандемия. Това са най-уязвимите хора. Те до голяма степен се оказаха и невидимият аспект на пандемията“, коментира Юлиана Методиева в предаването „Преди всички“.

Тя поясни, че по време на блокадите на градовете и посланието за социална дистанция в началото на коронакризата миналата година, в кварталите на малцинствата се е получил обратен ефект.

„Те се сгъстиха. Не само нямаше как да спазват дистанцията, но и животът им само в махалата превърна в един абсурд тази мярка.“

Правата на човека, спазването на хуманистичната атмосфера в едно общество са били нарушени, смята Юлиана Методиева.

Това са две паралелни реалности. Ние не си даваме сметка докрай как неспособността да се интересуваме от хората, които са в тези пространства довежда до трагично измерение на тяхното съществуване. /…/ Те живеят като в клетка. Забранен им беше всякакъв достъп до техните роднини. /.../ Броят на смъртните случаи е толкова голям, че няма да посмея да го кажа.“

Несъвършенството на социалната ни работа с тези групи, в Covid условия се открои напълно, подчерта Методиева.

Изследването регистрира от една страна недоверие към институциите, от друга страна недоверие към медиите.

„Като започнем от затвора на остров Белене и свършим с квартал „Факултета“ в София – все едно дали говорим за хора с увреждания, затворници или роми, те са като един, напълно убедени, че става дума за изготвен някъде вирус, който трябва да унищожи излишните хора. Те не вярваха на медиите, не вярваха на политиците. Смятаха, че това е особен тип бизнес. /…/ Дума не искаха да чуят за това, че биха могли да бъдат по-защитени, ако се доверят на здравните власти и приемат всички мерки, които искаме от тях, да слагат маските или да се ваксинират.“

Юлиана Методиева посочи и как са отговаряли участниците в проучването, запитани защо не се ваксинират:

„Ние вярваме в Бог, Бог ни пази, ние сме ваксинирани с ваксината на вярата. Медиите не са достатъчно представителни за тях.  Това взаимно недоверие ги обрича на живот в изолация.“ 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31