Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Джанабетска, съосновател на образователната платформа „Книговище”:

Пътят към функционалната грамотност е през насърчаване на осмислящото четене

Снимка: Диана Костова

Образователната платформа “Книговище” стартира с нова визия, предизвикателства и изненади за 15 септември.“Книговище” започна с желанието да се противопоставим на едни тенденции, свързани с неспособността на българските младежи да разбират това, което четат. Данните от изследването на PISA показват тези тъжни статистики.

“Функционалната грамотност е един дълъг път, а в неговата основа е четивната грамотност. Това, което набавяме още е гражданско-медийната грамотност, защото, ако човек не разбира това, което чете, той не може да си служи и с другите знания, не може да бъде критично мислещ човек и съответно да анализира информацията, с която борави.

Много по-податлив е на чужди влияния и съответно не може да взима самостоятелни решения. Така че пътят към функционалната грамотност е през насърчаване на осмислящото четене, не просто на четенето”, казва Искра Джанабетска, съосновател на образователната платформа „Книговище”.

През изминалите две години, когато работи платформата видяхме, че много неща са възможни, че е възможно да бъдат привлечени децата към книгите, макар че за мнозина това е някаква форма на отживелица, допълва тя.

По думите ѝ вече в публичното пространство все повече се говори за необходимостта да се изгражда добра четивна грамотност сред децата. За да стане това, “Книговище” чрез игри и въпросници, чрез които децата могат да проверят какво са разбрали от съответното произведение, забавляват се и научават какво трябва да разберат от един текст, какво още е необходимо и при всеки следващ текст подхождат с повече внимание.   

“Щастливи сме, че още през първата година успяхме да приложим един инструмент, който разработихме за учителите, за да облекчи тяхната работа в клас, защото забелязахме, че четенето може да бъде заразно, когато се използва от цял клас. Затова вече имаме и въпросници - игри по текстовете от Читанката”, допълва Искра Джанабетска.

“Книговище” е платформа насочена основно към децата, като вече има направени 15 хил. профила на деца. Платформата е разработила и своя детска онлайн медия “Вижте”, която има свои рубрики и статии, написани за деца. Журналистите, които съдействат за това са минали обучение с европейски редактори на детски медии.

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени