Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден ръст на британските инфлационни очаквания през септември

Очакванията на британската общественост за инфлацията през следващата година се повишиха рекордно този месец, повишавайки риска Английската централна банка (АЦБ) да изпрати скоро съобщение за затягане на паричната и лихвена политика.

Месечното проучване на Citi/YouGov за инфлационните очаквания показа, че публичните инфлационни очаквания в Обединеното кралство за следващите 12 месеца скочиха през септември до 4,1% от 3,1% през август - най-рязко месечно увеличение от началото на това проучването преди повече от 15 години, съобщава Ройтерс.

Очакванията за по-дългосрочна инфлация за следващите 5 до 10 години пък се повишиха до 3,8% през септември от 3,5% през август.

"Днешните данни, особено тези за дългосрочните очаквания, показват, че нарастващите рискове за инфлационните очаквания могат да се ускорят във възходяща посока. Рязкото увеличение рискува отговор от страна на Комитета по парична политика на АЦБ тази седмица", посочиха от Citi/YouGov.

Комитетът по парична политика на АЦБ ще заседава този четвъртък. Проучването на Citi контрастира с много по-малкото увеличение на инфлационните очаквания в допитване през август, което АЦБ публикува миналата седмица.

Финансовите пазари очакват АЦБ да започне да повишава британските лихвени проценти в началото на следващата година, вероятно още през февруари, въпреки че повечето икономисти смятат, че това ще се случи едва в края на 2022 година.

Английската централна банка разглежда внимателно инфлационните очаквания за признаци, че обществеността очаква инфлация над средното ниво в средносрочен план, което може да доведе до по-голям натиск за повишаване на заплатите и да накара бизнеса да повиши цените в очакване на по-високи разходи.

Инфлационните очаквания са склонни да нарастват заради краткосрочните покачвания на текущия темп на инфлация. Миналия месец инфлацията на потребителските цени във Великобритания скочи до 3,2% от 2,0% през юли, а през последните дни енергийните компании предупредиха за голямо увеличение на сметките за електричество и отопление.

Проучването Citi/YouGov се основава на анкета от 2 005 пълнолетни британци и беше проведено на 20 и 21 септември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.