Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков казва след два дни кой е предложил кандидатурата му за президент

| обновено на 01.10.21 в 13:10
Проф. Анастас Герджиков на откриването на академичната учебна година на Софийския университет
Снимка: Ани Петрова

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поиска два дни, за да отговори на въпроса кой е предложил неговата кандидатура за президент.

Преди официалното откриване на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Герджиков заяви, че се надява да бъде реален обединител на нацията. Той очаква подкрепа от множество политически сили и не отрече, че е водил разговори с дясноцентристки партии.

„Ще ви кажа няколко думи, няма да отговарям на въпроси. Моля ви след това да не пречите на церемонията. Само след два дни ще отговоря на всичките ви въпроси, ще отговоря на всички покани за интервюта и участия“, каза проф. Герджиков пред журналисти.

„Приех Инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на Република България. Смятам, че мога да бъда полезен с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията, работил съм на няколко места, в организации, които са сложни. Аз съм ректор на най-големия и сложен български университет, аз съм председател на съвета на ректорите, и опитът ми оттам да балансирам между интересите на хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат, е голям. Затова единствената ми мотивировка в този момент, когато политическото и социалното тяло е разпокъсано, е да помогна за обединението на всички партии, всички българи“, добави Анастас Герджиков.

Репортажът на Даниел Инков можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна