Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите за зимно почистване не са получили възлагане на работа за този сезон

Лазар Лазаров: Липсва ясна визия за развитието на пътния сектор, в момента цари пълен хаос

Затруднено движение и опашките от тирове към граничния пункт по Дунав мост при Видин

Снимка: БГНЕС

"Проблемите в пътния бранш са не само заради липсата на пари за ремонти, а проблемът е в липсата на диалог в тази ситуация", каза пред БНР инж.Лазар Лазаров, изпълнителен директор на браншова камара "Пътища".

Пътни строители излизат на протест пред Министерския съвет

Браншовата камара "Пътища" обяви четвърти национален протест на пътищарите пред Министерския съвет от 8:30 часа. На протеста в петък пътно-строителните фирми поискаха оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Те опровергаха изявлението на министър Комитова, че собствениците на фирми са отказали да се срещнат с нея и изпратиха писменото си потвърждение за разговори.

Според протестиращите напрежението в бранша ескалира, а липсата на какъвто и да е диалог води до промяна на исканията им.

инж.  Лазар Лазаров

"Липсва ясна визия за развитието на пътния сектор, както и на добра организация в сектора, които са също част от нашите искания и очакваме диалог със настоящето ръководство на МРРБ. Проходът на Републиката е главна артерия за преминаването на транзитния трафик от северната ни съседка към южната ни съседка, а той е затворен за ремовт. И е логично администрацията да направи организация веднага със съседните ни пунктове, но това не е напрамено", посочи още инж. Лазаров.

"Затова и в момента цари пълен хаос. Тази липса на организация е и по отношение на зимното поддържане на пътищата за тази година. Българските фирми за зимно почистване не са получили възлагане на работа за тази година. Така че, те няма да имат право да излязат на пътя,  дори да извършват превантивни действия като опесъчаване... Няма такова задание", каза инж. Лазаров.

По думите му не е вярно, което твърди министърът на регионалното развитие, че има обществени поръчки за зимното поддържане:

"Това е невярно, което тя казва, ако тайно са ги обявили, ние не знаем, че те са обявени. Нейната оставка може да не реши проблема, но поне няма да го задълбочи. Пет месеца тя нищо не направи. Но тепърва проблемите ще се задълбочат, заради непочистените пътища пред зимния сезон", заяви инж. Лазаров.

Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта

До повече от 20 километра достигат опашките от тирове към граничния пункт по Дунав мост при Видин през последните дни. На шофьорите се налага да чакат и по повече от денонощие, за да преминат. Казват, че проблемите с преминаването през граничния пункт са постоянни.

Затруднено е и движението по околовръстния път на Видин, въпреки че за товарните автомобили има и буферна зона, където да изчакват. При необходимост се отклоняват дори на териториите на областите Монтана и Враца.

Причина за опашките на Дунав мост 2 е засиленият трафик, казаха от дружеството, което стопанисва граничното съоръжение. Още по-голямо е натоварването на граничния пункт с Румъния при Видин след затварянето заради ремонт на Прохода на Републиката и пътуващите от южната част на страната към северната ни граница се насочват към Видин. Заради опашките, шофьори  на товарни автомобили недоволстват.


Още по темите в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна