Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на пътни строители блокира движението в триъгълника на властта

Планират всеки ден да излизат на протест, започват да съдят държавата

| обновено на 11.10.21 в 12:27
4
Камиони в центъра на София на четвъртия национален протест на пътностроителните фирми.
Снимка: БГНЕС

Тежкотоварни камиони и строителна техника навлязоха днес в центъра на София за четвъртия протест на работещи в пътните фирми. Те настояват да получат дължимите им пари, като според тях, става дума за 900 милиона лева.

Протестът продължи четири часа, блокирано беше движението към пространството между сградите на Министерския съвет и Президентството.

Към 12 часа работници упорито стояха под дъжда в триъгълника на властта, за да изразят недоволството си от факта, че не са получили заработените средства, а и притеснени, че предстои зимно поддържане на пътищата, подготовката за което закъснява.

Все още не са им заплатени сумите от 62 милиона лева за поддържането на пътищата миналата година.

Работниците се заканиха да протестират всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията им.

„Тези хора в тези каменни сгради… ние сме ги назначили да работят за нас, а ние работим, а не трябва да ядем според тях“, каза един от протестиращите шофьори. „Министърът защо не каза, че няма пари, когато му работихме, а сега ни спират парите“.

След като в петък пътищарите не се разбраха с Министерството на регионалното развитие и се разминаха в обясненията си дали собствениците на фирми от бранша са се отзовали на поканата за преговори на четири очи, от браншовата камара „Пътища“ и от строителната камара поискаха оставката на министър Виолета Комитова.

„Днес ние показваме с над 3000 човека и над 200 машини, че пътният бранш е заедно и ще устоява исканията си за нейната оставка. Тази дама иска срещи със собственици на фирми на четири очи. Защо? Има нещо да договаря? Какво точно? Нека да каже. Който иска прозрачност, прави срещи с всички, които откликват на поканата, а не само с избрани“, заяви протестиращ.

Пътните строители внесоха в Министерския съвет писмо, с което уведомяват служебния премиер Стефан Янев, че ще съдят държавата за неизплатените по техни думи суми от 900 милиона лева.

Председателят на Управителния съвет на ББК „Пътища“ инж. Стефан Чайков заяви, че настояват да получат до края на годината 600 милиона лева от дължимата сума.

„След петъчното поведение на госпожа Комитова за нас няма друга алтернатива. Нито един министър на регионалното развитие до този момент не беше успял да убеди целия строителен бранш срещу себе си и за нас такъв министър няма място в регионалното развитие. Сроковете са в прерогативите на министър-председателя. Ако той иска да вижда всеки ден тази гледка пред Министерски съвет, ние ще продължим“, каза Чайков.


Пътните фирми внесоха в Агенция „Пътна инфраструктура“ нотариални покани за нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите. Ако това не стане, протестиращите обявиха, че ще потърсят парите си по съдебен път.

„Да си пътищар е гордост“ – бе един от плакатите, опънати от протестиращите.

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища“ инж. Лазар Лазаров отрече пред БНР протестът да е политически. Според него оставката на министър Виолета Комитова няма да задълбочи кризата.

„Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ“, каза той пред програма „Хоризонт“.

По време на протеста имаше засилено полицейското присъствие. В два кордона от полиция и жандармерия бе опасана сградата на правителството и тази на близкия Партиен дом.

Протестът в центъра на София беше разрешен до 12,30 ч., но за утре е планиран нов – в същия формат от 8,30 ч.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна