Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи протестът на пътните строители в София, утре - нов

Протестът на пътни строители в центъра на София днес е само началото на серия от протестни действия през седмицата

| обновено на 11.10.21 в 18:06
Четири часа тежка строителна техника беше събрана в столицата.
Снимка: БГНЕС

Със заявка, че протестите утре ще продължат, пътните фирми изтеглиха камионите от центъра на София. Четири часа тежка строителна техника беше събрана в столицата, за демонстрация под прозорците на властта.

Пътните фирми настояват за изплащане на близо 900 милиона лева за извършени ремонти. По-рано строителният министър Виолета Комитова обяви, че ще разговаря само със собственици на фирми, а пътните строители поискаха нейната оставка.

Днес четвъртият пореден протест на пътни фирми събра недоволните в центъра на София. След петъчния ден двете страни по темата за неизплатени, но изработени ремонти, се разминаха драстично и напрежението ескалира.

Организаторите от Браншовата камара "Пътища" внесоха отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев с искане за диалог по темата за неразплатените над 900 млн. лв. за извършени дейности:

„Надяваме се министър-председателят да намери няколко минути за среща с нашите представители, за да се запознае с отвореното писмо, което вече е изпратено към всички медии. Няколко стъпки, които сега е моментът да бъдат предприети, за да имат българите безопасни и европейски пътища“, заявиха ораторите на протеста на фона на скандирания „Оставка!“

Още в петък Пътната камара, подкрепена от Камарата на строителите, поиска и оставката на ресорния министър Виолета Комитова.

Председателят на браншовата организация инж. Стефан Чайков съобщи, че все още за миналогодишното зимно почистване не са изплатени 62 млн. лв.

„Нашето искане е за поне 600 милиона лева до края на годината и да решим един път завинаги казуса с договорите за текущ ремонт и поддържане. Дори и при най-добро желание, фирмите вече се обезкървени - има неплатени 62 милиона от миналия зимен сезон, а те се хвалят, че са осигурили 100 милиона сега. Как, по какъв начин!? Има неразплатени задължения към доставчици, към подизпълнител“, каза инж. Стефан Чайков.

Изпълнителният директор на Камара "Пътища" Лазар Лазаров прогнозира хаос по пътищата през зимата:

"Това като липса на организация в момента го виждаме и затова се създава този хаос. Липсата на възлагане по отношение на зимното поддържане за тази година също е предпоставка за бъдещ хаос, защото при едно разваляне на времето, заледяване на пътищата, това, че българските фирми, които поддържат републиканската пътна мрежа нямат тези задания, те нямат право да излязат на пътя, а такива задания няма. Ако тайно са ги обявили, това вече трябва да питате министър Комитова".

От Камарата "Пътища" внесоха в Пътната агенция нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите. Ако това не стане, протестиращите обявиха, че ще потърсят парите си по съдебен път.

В изявление по повод протеста от Министерството на регионалното развитие и благоустройството подканиха пътния бранш "да стои встрани от политическите интриги" и да отправи финансовите си претенции "към следващото Народно събрание".

Протестът продължава и утре от 8.30 ч. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната не ѝ..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56