Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Не вярвам България да направи отстъпки към РСМ под външен натиск

Вероятно САЩ провеждат разговори с РСМ за позицията ѝ, но не се дава гласност

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"Ако водещите политически, а и не само политически структури в РСМ, тъй като там моделираното отношение към България е силно изразено, не променят своето поведение в двустранните отношения, не могат да очакват това, което упорито внушават - че България ще извърши отстъпки под външен натиск. Не вярвам в това!". Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и дипломат - първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Той допусна САЩ да провеждат разговори със Северна Македония за позицията ѝ, но не се дава гласност на това.

Според него се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от партньорите на България в ЕС.

По думите му основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, правят намирането на сериозни политически компромиси невъзможно.

Той критикува изказването на македонския премиер Зоран Заев, според когото предстоящите избори в България ще увеличат с 50% шансовете да бъде преодоляно българското вето върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС:

"Когато пропагандно се говори, че, едва ли не, ние сме целите в бяло и само чакаме да минат изборите в България, за да се промени нещо, т.е. прехвърля се отговорността на другата страна, е очевидно, че цялостната нагласа не е за някаква съществена промяна в позициите".

Проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, коментира, че не е оптимист за успех на предстоящото заседание:  

"Ако колегите ни в Скопие не променят отношението си към работата на Съвместната комисия, ако не се придържат към утвърдените принципи и стандарти в историческата наука, дейността на Комисията става доста несигурна. Създаденото напрежение промени значително тяхната роля в двустранното общуване. Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се превръщат в идеолози на неразбирателството, на крайно неприемливите за нас антибългарски нагласи и поведение. Аз се надявам, че това го разбират". 

През изминалата седмица ново напрежение се появи в отношенията между Република Северна Македония и България. 

Поводът беше сигнал от една фондация, че край Кавадарци в Република Северна Македония - заради строеж на магистрала - са поругани гробове на загинали там през Първата световна война български воини. БНТ изпрати там свой екип, който обаче се натъкна на местни хора, които не са сигурни, че освен паметниците там някога е имало гробове. А в разгара на предизборната ни кампания наши политици обвиниха Скопие (с основание или не) в провокация -нищо, че (очевидно заради дефицит от задълбочени исторически познания) Министерството на външните работи и Министерството на отбраната бяха инструктирани да проверят дали на въпросното място има български гробове, или - не.

Външното министерство в Скопие излезе с реакция, която цитира проверка на място, установила, че паметниците са във видимо добро състояние и че там в момента няма гробове и не е ясно дали в миналото е имало. И, също както София, използва думата "провокация" - с намерение да се застрашат добросъседските ни отношения и усилията на двете външни министерства за намиране на общи решения за преодоляване на разногласията ни.

В предаването "Събота 150" проф. Димитров заяви:

"Дистанцираността на РСМ от България, която в Скопие превърнаха в правило, много ясно проличава в чувствителността към такива въпроси, които сега се появяват - нерешени проблеми около военните паметници. Трябва да се научим да бъдем обективни и достатъчно смело да решаваме проблемите, защото в противен случай нищо добро не чака региона".

Според историка трябва да бъде установено дали в района около паметниците е имало военна болница, защото военни гробища обикновено са се правели на такива места. 

Интервюто на Деян Йотов с проф. Ангел Димитров в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна