Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Беше затегнат възелът на неразбирателството с колегите от РСМ

Има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори, смята той

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"На последната ни среща беше затегнат символичният възел на неразбирателството с нашите колеги от РСМ". Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, той е и първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Проф. Димитров подчерта, че участниците от РСМ в Комисията демонстрират нежелание да се водят конкретни разговори по конкретни теми с конкретни аргументи:

"Всичко при тях напоследък се свежда до общи думи и теоретични рамки, в които конкретното го няма. Затова няма и академична дискусия и възможност да се стигне до някакво решение".  

По думите му има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори:

"Нещо, което е в противоречие с Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония".

Историкът посочи, че в прочита на македонските му колеги има "изместване от нормалния образователен подход, при който трябва да бъдат представени всички гледни точки на различните участници в събитието, ако автентичните документи позволяват това":

"Говорим за Средновековието. Но при тях има изместване на акцента към някакво политическо право да имаш свой разказ, който е възможно да не е достоверен, но да е донякъде приемлив. ... Това, от тяхна страна, се превръща в един манифест на неразбирателството, на невъзможността да се достигне до някаква промяна в интерпретацията на миналото и в неговото представяне в образованието. Това е сериозен проблем".

Според дипломата има опит за внушение от страна на македонски историци, че в България има натиск върху Комисията, което не е вярно, категорично подчерта той. 

"Откривам логически пукнатини в политическото отношение на страни от ЕС към българската позиция и към състоянието на желаната интеграция на Западните Балкани - конкретно РСМ и Албания. ... Точно страните, които допреди година-две бяха категорично против разширяването на ЕС, президентът Макрон беше между тези политици, сега насочват упреци, че България едва ли не спъва процеса на разширяването", коментира той и уточни, че е нелогично да се възприема, че автоматично ще настъпи промяна в нагласите в РСМ със започването на процеса на преговори с ЕС, без да бъдат дадени никакви гаранции, че ще има такива промени.

Проф. Ангел Димитров посочи, че не е България тази, която спира РСМ по пътя към ЕС, а те сами се спират, като "продължават да живеят със странната идея да направят от проблематичното си минало аргумент за безоблачно бъдеще, в което да твърдя, че са нови, но не са се променили".

Той изказа надежда на следващото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което ще е след 4 месеца, да бъде направена крачка напред.

По македонско настояване следващата среща на комисията ще бъде през октомври.

Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря с президента Румен Радев и стана поредният западен политик, който изрази "очакване за ускоряване на европейската интеграция на Северна Македония".

Интервюто на Деян Йотов с проф. Ангел Димитров в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46