Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски политици почетоха паметта на Колин Пауъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски политици и от дясно и от ляво почетоха паметта на Колин Пауъл – първият афроамериканец на поста държавен секретар, който почина в понеделник на 84-годишна възраст вследствие на усложнения от Covid-19. Американският президент Джо Байдън нареди знамената на сгради на държавни органи и военни обекти да бъдат свалени до 22 октомври в памет на Пауъл.

Байдън отбеляза че Пауъл неведнъж е премахвал расови бариери и също, че е „въплътил най-високите идеали на боец и дипломат.“

„Като служил в армията той разбираше най-добре от всеки, че военната мощ сама не достатъчна за поддържането на мир и просперитет,“ заяви още Байдън като по-късно той нарече Пауъл „скъп приятел и патриот.“

Бившият президент Джордж Уокър Буш каза, че много президенти са „разчитали на съвета и опита на генерал Пауъл,“ който е бил „високо ценен у дома и по света.“

„Той отказа да приеме, че расата (му) ще ограничи мечтите му и със своето стабилно и принципно лидерство помогна за проправяне на път за много,“ посочи бившият президент Барак Обама.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл каза, че Пауъл е бил олицетворение на американската мечта, а председателят на Камарата на представителите – демократът  Нанси Пелоси го описа като „патриот“ и добави, че смъртта му е напомняне за загубите вследствие на пандемията от коронавирус.

Пауъл почина от усложнения от Covid-19 като от семейството му заявиха, че е бил напълно ваксиниран. По информация на източници на "Ню Йорк таймс" той е имал онкологично заболяване, което е отслабило имунната му система.

Един от най-запомнящите се моменти за Пауъл е преди началото на войната в Ирак през 2003 г., когато той бе натоварен със задачата да убеди света, че Саддам Хюсеин е разполагал с оръжия за масово унищожение. Такива не бяха открити като по-късно Пауъл признава, че се е доверил на грешна информация.

Пауъл бе ключова фигура в няколко администрации на президенти републиканци, но през 2008-а подкрепа кандидатурата на демократа Обама, който стана първият президент афроамериканец на Америка. Миналата година Пауъл подкрепи кандидатурата на Байдън, след като е бил разочарован от посоката поета от Републиканската партия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени