Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Постигане на целта за 100 млрд. долара за борба с климатичните промени през 2023г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателството на Обединеното кралство на предстоящия следващия месец световен форум COP26 публикува в понеделник доклад, в който се прави оценка, че целта за финансиране със 100 млрд. долара на борбата с изменението на климата ще бъде постигната през 2023 г.

"Данните също така дават увереност, че развитите страни могат да мобилизират повече от 100 милиарда долара годишно след това до 2025 година“, се посочва още в доклада. Първоначално целта беше поставена за 2020 г., но по-късно беше отложена за 2025 година.

Докладът приветства "удвояването или значително увеличените усилия от голям брой развити държави, включително Обединеното кралство, Канада, Германия“. Въпреки това се добавя, че "частното финансиране на борбата с климатичните промени е по-слабо спрямо очакванията, като планът показва ясно, че трябва да се направи повече в това отношение, но не се разчита на значително подобрение в тази посока, за да бъде постигната целта до 2023 година".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР