Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази рекордно ниските лихвени ставки и силно стимулиращата парична политика

Европейската централна банка запази основните си лихви и размера на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP) непроменени преди очертаващото се като ключово заседание през декември, когато трябва да бъде взето решение дали трябва да се сложи край на извънредните стимулиращи мерки и да се приведе политиката на ЕЦБ в по-нормално състояние.

Днешните решения на ЕЦБ за запазване на стилно стимулиращата парична политика потвърдиха очакванията на икономисти, анализатори и на участниците на финансовите пазари.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите по рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

В подкрепа на т.нар. "симетричната инфлационна цел от 2%" и в съответствие със стратегията на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не отбележи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и докато не прецени, че отбелязаният напредък на основната инфлация е достатъчен, така че да бъде в съответствие със стабилизиране на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и временен период, през който инфлацията е малко над целевата.

ЕЦБ също така потвърди, че ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата "Пандемичната програма за извънредни покупки"  (PEPP), чийто общ размер остава 1,85 трлн. долара, най-малко до края на март 2022 г., и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

ЕЦБ запазва и месечния темп от 20 млрд. евро при покупките на активи по програмата за закупуване на активи (APP). Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да повишава лихвените ставки.

Управителният съвет на ЕЦБ ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер да се използва докрай. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

ЕЦБ ще продължи да предоставя и значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално, третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране на баните (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки кредитирането на предприятията и домакинствата, отбелязва централната банка.

Централната банка на еврозоната остава в готовност да коригира всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2 на сто в средносрочно план, заключава ЕЦБ в изявлението си след края на днешното заседание.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще коментира днешните решения на централната банка на пресконференция от 15,30 ч. българско време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!