Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО и община Средец си подхвърлят отговорността за потенциална екобомба

Снимка: Даниела Костадинова

В Министерството на отбраната (МО) има образувана преписка за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху четири военни имоти на община Средец. От 21 години поделенията са закрити, сградите са разграбени, а цялата територия - 40 дка, е превърната в сметище. От общината твърдят, че нямат ресурс да почистят терена, същото казват и от МО. 

В отговор на запитване на "Хоризонт" от МО отговориха, че са запознати с проблема и проверка е установила, че на мястото има образувани три нерегламентирани сметища за битови и строителни отпадъци. С акт за административно нарушение, изпратен през август 2020 година, кметът на Средец е препоръчал на министерството сметищата да бъдат почистени, а собствеността върху имота да бъде прехвърлена на общината. 

От МО твърдят, че кметът е поел ангажимент да предостави оферта от общинското предприятие, което да извърши почистване, като за услугата ще бъде осигурено финансиране. Според главния еколог на общината това няма как да се случи, тъй като общинското предприятие няма капацитет като техника и като работна ръка. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени