Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на противоположни мнения за тестването на учениците до 4 клас

Иван Игов: Малките деца нямат страхове, които да не са им привнесени от родителите

Има деца, които са по-отговорни от родителите си относно ваксините

Иван Игов
Снимка: Кирчо Стоичков

"Децата са свикнали на различни видове на медицински манипулации и за тях правенето на тест не е проблем. Аз не разбрах защо това стана в един момент проблем на родителите?", коментира пред БНР психологът Иван Игов.
"По скоро общото недоверие от това, което се случва в държавата и в хода на пандемията, доведе до това огромно количество родители да не са съгласни да се тестват децата. Най-вероятно част от паралелките няма да се върнат присъствено. За съжаление тези деца ще бъдат наказани заради егоизма на нас като родители. Ако кампанията по ваксинирането беше правилна и имахме повече ваксинирани възрастни, и тестването сега щеше да бъде по-организирано и по-ясно", посочи още психологът.

"Има доста обърквания и затова и хората не знаят как да реагират. Питат се този, който ще тества децата им, дали е ваксиниран, дали е със зелен сертификат?

А малките деца нямат страхове, които да не са им привнесени отвън. Децата са носители на поведението и отношението на родителите им към света. И това е посттравматичен синдром - това касае доста възрастни вече, които се страхуват да бъдат навън. И това се привнася и на децата в момента. Аз познавам вече такива деца".


"Нека родителите са наясно и ако те продължават да бъдат безотговорни и се отнасят така към децата, децата обират целия негативен потенциал. Те са най-пострадалите от нашите страхове!
Децата могат да се тестват и у дома, стига да има отговорни учители, затова май е по-добре в училище - виждате какво става с фалшивите зелени сертификати. Още обаче не знаем всичко и за тестовете, и за организацията", смята Иван Игов.

Психологът посъветва родителите да говорят с децата си и да ги питат какво искат и да отговорят на техните потребности:

"Защото има деца, които са по-отговорни от родителите си. Те карат родителите си да се ваксинират, тестват се преди да се приберат, за да не ги заразят...Така че питайте децата си какво са готови да направят", каза Игов.

Пред БНР родители споделиха, че са притеснени от предстоящото тестване, за да влязат децата от първи до 4-ти клас в училище. Те казват, че дори предпочитат на този етап с тази заболеваемост децата им да учат дистанционно от вкъщи. Според родителите тестването ще окаже влияние и върху психиката на малките ученици.

Има и родители, които смятат, че децата трябва да се върнат в училище и това да стане по какъвто и да е било начин. От своя страна малките ученици не се притесняват нито от тестовете, нито от това, че трябва да спазват мерки като носене на маски и други. Има и деца, обаче, за които родителите заявиха пред БНР, че тестовете ги плашат и не желаят да ги прилагат, това е мнение на родителите им.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна