Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 области вече има тестове за учениците до 4 клас

| обновено на 08.11.21 в 18:39
Снимка: архив

В 13 области вече има тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщиха от Министерството на образованието.

Днес на обед изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid  като условие да се върнат в клас. Най-ранната обсъждана дата за това е 10 ноември.

Същевременно синдикати и училищни директори от цялата страна поискаха от служебните министрите на здравеопазването и на образованието тестването да се прави от родителите в домашни условия. Все още се очаква заповедта на просветния и на здравния министър, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването. В някои училища екипите за тестване вече са сформирани. 

Какви са нагласите сред родители и учители провери репортерът на БНР Андрей Борисов.

Тепърва предстои да бъдат обобщени родителските нагласи относно тестването на учениците от началния етап. Мненията, афиширани в публичното пространство до момента, са разнопосочни.

Мария Ангелова - майка на ученици във 2-ри и 4-ти клас, вече е дала съгласие децата ѝ да бъдат тествани:

„Защото ще бъде много по-спокойна за тях, тъй като в момента масово децата не се тестват, независимо дали имат или нямат някакви симптоми. Тестовете не мисля, че ще бъдат в каквато и да е форма травмиращи. Това трябваше да се случи много по-рано“.

Ивелина Михайлова, майка на ученици със специални образователни потребности в 1-ви и 3-ти клас, не дава съгласието си децата ѝ да бъдат тествани, дори в домашна среда. Тя ще ги пусне на училище, когато тестването отпадне:

"Защото вкъщи само мъжът ми работи. При едно дете, ако се наложи да бъде карантинирано, ние цялото семейство ще бъдем карантинирани и това означава, че ние оставаме без абсолютно никакъв доход".

Втората причина майката да не пусне децата си в училище e че, според нея, тестването на учениците е прелюдия към тяхното бъдещо ваксиниране: "Не бих си позволила детето ми да бъде ваксинирано с нещо, което не се знае до какво довежда".

В декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко учебно заведение ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Проверка на „Хоризонт“ в две училища в столицата показва, че масово  родителите дават съгласие за тестване на децата им.

Нина Чанева, директор на 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ съобщи за „Хоризонт“, че 94 на сто от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани:

„Засичаме всички канали, по които събираме информация, и мисля, че такъв ще си остане и процента - по едно-две деца от клас, до четири някъде се случват, родителят си го оставя вкъщи детето. За момента данните сочат, че всички паралелки от началния етап ще учат присъствено“.

В най-голямото училище в страната, в което се обучават близо 2400 ученици, 18-о „Уилям Гладстон“, по предварителни данни, масовите нагласи също „за“ присъствено обучение на учениците с тестване два пъти седмично.

Директорът Величка Стойчева заяви: „В момента обобщаваме окончателните резултати, но до снощи беше 670 деца, за които бяха дали съгласие за присъствена форма и тестване, и 120 родители, чийто деца ще учат онлайн“.

Същевременно 546 директори на училища в страната поискаха с писмо до министерствата на образованието и на здравеопазването тестването на учениците да се извършва от родителите в домашни условия.

Данко Калапиш - директор на 107-мо основно училище в София:

"Има голямо нежелание от страна на учители. На много места чуваме нежелание на родители учители да им тестват децата".

За тестване на учениците вкъщи, вместо в клас, се обявиха още от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и консултантът на Столичната община по ваксинирането Тодор Кантарджиев.

Предстои да стане ясно дали училищните директори ще успеят да сформират екипи за тестване на учениците.

В 119-о училище в София екипите вече са готови. В тях участват 75 души - учители, родители и непедагогически персонал:

"Напълно окомплектован е екипът, училищен, са провеждане на процеса на тестване" - коментира директорът на училището Диян Стаматов.

Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 11 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването. За да има присъствен учебен процес, е необходимо да бъде изпълнено и още едно условие: минимум 50 на сто от родителите на ниво паралелка да са съгласни децата им да бъдат тествани.

Днес се очаква съвместна заповед на министрите на образованието и на здравеопазването, в която подробно ще бъде разписан механизмът на тестване на децата до 4-ти клас.

Същевременно от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” посочиха, че над 87 на сто от учителите не са готови да тестват учениците от началния курс.

Родители организираха „Външна класна стая“ днес пред сградата на Община Бургас в знак на несъгласие с тестването на децата в училище и онлайн обучението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в зрителските предпочитания.   Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от..

публикувано на 29.06.24 в 15:25

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано правителство. Това мнение изрази пред БНР журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов. „Не видяхме и..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва ескалираха в целия континент, от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни..

публикувано на 29.06.24 в 14:19

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания „Енвидиа“, чиято стойност надхвърли три трилиона долара. Само преди няколко месеца беше оценявана на..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика. Общобългарският културен център в Одеса има вече 25 годишна история. Залите му са пълни с изкуство -..

публикувано на 29.06.24 в 13:59

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се проведе в Кюстендил. С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората, които са положили и продължават да полагат много лични усилия , за да вложат смислено..

публикувано на 29.06.24 в 13:35