Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ECDC: Омикрон може да стане доминиращ коронавирусен вариант в ЕС

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви в четвъртък, че неговото моделиране показва, че вариантът Омикрон може да представлява повече от половината от всички нови случаи на Covid-19 в Европейския съюз през следващите няколко месеца.

Оценката може да придаде тежест на предварителната информация за много високата трансмисивност (преносимост) на варианта Омикрон спрямо тази при Делта варианта, който допреди скоро се смяташе за най-заразния от основните варианти на коронавирус.

"Въз основа на математическо моделиране, проведено от ECDC, има индикации, че Омикрон може да причини над половината от всички инфекции със SARS-CoV-2 в ЕС и ЕИП (Европейското икономическо пространство) през следващите няколко месеца“, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Европейският съюз и ЕИП включват 27-те държави членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Колкото по-голямо е предимството на Омикрон при неговата преносимост пред Делта варианта и колкото по-голямо е разпространението му в ЕС/ЕИП, толкова по-кратко е очакваното време, докато този нов вариант причини повечето от всички инфекции със SARS-CoV-2, посочва европейската здравна агенция.

ECDC добави, че Омикрон има много мутации и по този начин "висока вероятност от намаляване на неутрализиращата активност от антитела", индуцирана или от предишна инфекция, или от Covid ваксинация.
Агенцията все пак отбеляза, че все още не е сигурно до каква степен новият вариант на коронавируса избягва имунитета, придобит с ваксини или прекарана инфекция.

ECDC също така посочва, че досега е известно, че новият вариант причинява само асимптоматична или лека инфекция и засега не са съобщени смъртни случаи сред диагностицираните с Омикрон.

Андреа Амон, директор на ECDC

"Продължаваме да наблюдаваме и оценяваме разпространението на Омикрон, но остават голям брой фактори, които могат да променят динамиката на ситуацията, а доказателствата, с които разполагаме до момента, са ограничени", отбеляза директорът на ECDC д-р Андреа Амон и добави:

"Имайки това предвид, е необходим многопластов подход за забавяне на всяко по-нататъшно разпространение на Омикрон на територията на ЕС/ЕИП. Наложителни са ваксинациите за тези, които все още не са ваксинирани, или които не са завършили курса си за ваксинация, и бустерни дози за тези над 40-годишна възраст"

Според д-р Амон е "доказано, че нефармацевтичните интервенции са ефективни за намаляване на предаването и трябва да продължат да се прилагат въз основа на епидемиологичната ситуация, включително мерки за физическо дистанциране и адекватна вентилация в затворени пространства и работа от вкъщи".

Засега няма убедителни доказателства за предаваемостта на Омикрон, но техническият ръководител на Световната здравна организация за Covid-19 Мария ван Керхове заяви в сряда, че СЗО се очаква да има данни за това до дни.

Европа досега е регистрирала няколко десетки инфекции с варианта Омикрон, който за пръв път беше открит в Южна Африка през миналия месец (засечен на 8-и ноември).
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени