Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ГЕРБ и граждани подкрепиха „Труд“ с акция пред Министерството на културата

| обновено на 07.12.21 в 18:02
Представители на ГЕРБ подкрепят „Труд“ с флашмоб пред Министерство на културата.
Снимка: БГНЕС

Цяло денонощие прекараха журналистите на вестник „Труд“ пред запечатаната сграда, където се помещава редакцията им, а преди обяд служители на Министерството на културата отвориха помещенията, за да може имуществото да бъде изнесено и сградата да бъде освободена. В знак на солидарност и подкрепа на свободата на словото депутати от ГЕРБ и граждани постлаха с вестници стълбището на културното министерство.

Министърът на културата Велислав Минеков е категоричен, че договорът е нарушен и държавата ще си върне и други имоти, раздавани през годините.

Журналистите на вестника определиха ситуацията като политическа репресия, която се прикрива зад юридически спор.

Биляна Веселинова от „Труд“ за ситуацията до обяд:

„В редакцията на вестник „Труд“ има полиция. Държавни служители на две ведомства запечатват редакционни офиси, архив и всичко останало. Брутално! Не съм чувала досега в България полиция да влиза в медия. Твърде уродлива стана тази власт. Съжалявам за емоционалността, но почти не сме спали цяла нощ".

Повече от 235 000 лева неустойки и невъзстановени консумативи дължи свързаното с главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков дружество „Южен кръст“ за ползването на помещения собственост на културното министерство. Това се посочва в позиция на ведомството изпратена до медиите.

В знак на солидарност и подкрепа на свободата на словото депутати от ГЕРБ и граждани се събраха пред Министерството на културата. Те постлаха с вестници стълбището на ведомството.

Депутатът Любен Дилов:

„Дойдохме да постелем стълбите на властта с вестник „Труд“, защото това очевидно е мечта на президента Радев, очевидно това е мечта на един скулптор, който е културен министър по силата на някакво случайно стечение на обстоятелствата, всъщност той мечтае да е милиционер-“

Депутатът Тома Биков определи действията на Министерството на културата като неправомерни.

„Трябва да стане ясно, че освен репресия срещу една медия, това говори за огромна глупост от страна на тези представители на служебното правителство в този пърформанс. Министърът на културата заяви, че ще извади и ГЕРБ от централата. Това също е безпрецедентно изявление. ГЕРБ не дължи абсолютно никакви суми на държавата за централата си, за разлика от други партии.“

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР, че договорът е нарушен и държавата ще си върне всички имоти, раздавани през годините, включително и двата етажа на НДК, които се използват от партия ГЕРБ.

„Тези два етажа – почти един декар площ, ако ги изчислим по цените в района, това означава една загуба за НДК от близо половин милион лева всяка година или общо 6 милиона лева загуба за периода. Има чудесни помещения, които са достойни, дори на по-добри места, и ще говоря с областния управител, за да можем да намерим достойно място за партията ГЕРБ.“

По искане на ГЕРБ първа точка от работата на парламента утре да бъде казусът със запечатването на редакцията на „Труд“, като за изслушване в пленарна зала се очаква министър Минеков. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!