Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството трябва да си върне всички имоти, които са били раздавани по най-безобразен начин

Министър Минеков: МК няма никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия

Време е ГЕРБ да освободи двата етажа в НДК

Велислав Минеков
Снимка: Мария Филева

"Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава в-к "Труд", са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи. Това са отношенията, които Министерство на културата има с фирмата на младия Блъсков "Южен кръст" Ние нямаме никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия".  

Това заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Той уточни, че няма и договор, който да поставя отношенията в положение, че да бъде преотдавано помещението:

"Това е споменато в подписания договор с "Южен кръст".

По думите му е била спазена цялата съдебна процедура, преди да се стигне до запечатването на редакционните помещения на вестник "Труд".

Договорът между МК и фирма "Южен кръст" е сключен през 2012 година, уточни той.

Министър Минеков определи цените на наема като комични и подчерта, че в района няма такива:

"Години наред наемът е от близо 5,5 лева на квадратен метър. В съседния район наемите са чувствително различни. ... Ще изискаме до стотинка всичко, което е на МК. ... Министерството трябва да си върне всички имоти, които са били раздавани по най-безобразен начин. Има и един хотел, който е собственост на МК, е бил отдаден под наем, но не е получен нито един лев. Хотелът е до Черно море, с басейн, със 111 легла. 7-етажна сграда, историческа, в центъра на София е отдадена под наем, 7-ма година МК не получава един лев. Възнамерявам цялата собственост, продавана или раздавана по този начин, да бъде върната в Министерството".

Проф. Велислав Минеков коментира, че и партия ГЕРБ не е плащала наема си за офисите, които ползва в НДК:

"Имало е една тенденция къде и как всеки да се почувства добре по отношение на неплащането на каквито и да е средства. Нещата не са чак толкова учудващи". 

Той заяви, че по време на изслушването му в сряда в парламента ще призове ГЕРБ да освободи двата етажа в сградата на НДК, където се помещава партийната централа:

"Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009-а година са ползвани напълно безплатно. ... Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване. ... Ще говоря с областния управител, за да може да се намери едно достойно място за партия ГЕРБ".

Според служебния министър ГЕРБ "имат достатъчно голяма субсидия, за да плащат и за своя партиен печат":

"Няма никакво значение какво се пише в тази медия, аз не търся удобни медии за Министерството".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Велислав Минеков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46