Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия наложи вето на резолюция, обвързваща климатичните промени с глобалната сигурност

Съветът за сигурност на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която обвързва климатичните промени с глобалната сигурност, предаде Франс прес. 

Документът настоява генералният секретар Антонио Гутериш да включи рисковете за сигурността, породени от климата, като основен компонент в стратегиите за предотвратяване на конфликти. В него се настоява още Гутериш да докладва в срок от две години за влиянието на климатичните промени върху сигурността по въпроси, които съветът разглежда.

Текстът получи одобрението на 12 от 15-те държави в Съвета за сигурност, като освен Русия, Индия също се обяви против, а Китай се въздържа.

Дипломати, пожелали анонимност, заявиха, че не разбират руското противопоставяне на документа, тъй като според тях той не е "радикален". Американският представител Линда Томас-Грийнфийлд каза, че няма извинение за ветото, тъй като климатичната криза е криза на сигурността. 

Руският постоянен представител Василий Небензя заяви, че резолюцията ще създаде объркване и дублиране с други форуми на ООН, свързани с климатичните промени. По думите му директната връзка между тероризма и измененията в климата съвсем не е очевидна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна