Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия препоръчва бустерна ваксинация най-рано след 3 месеца

Във вторник Постоянната комисия по ваксинация (STIKO) към германския институт "Роберт Кох" препоръча дозите на бустерните ваксини срещу коронавирус да се прилагат най-малко три месеца след първоначалния режим на ваксинация или инфекция с Covid-19.

Комисията обясни, че целта на този ход е да се засили кампанията за бустерна ваксинация, за да се предотвратят тежки случаи на Covid-19 и "за да се намали предаването на разпространяващия се вариант Омикрон".

С оглед на това STIKO съкращава с три месеца препоръчителния период от време между първоначалната имунизация и бустерната ваксинация.

Междувременно институтът Роберт Кох препоръча немското правителството да наложи незабавно "максимални ограничения при контакти", за да ограничи разпространението на варианта на коронавирус - Омикрон.

Този ход идва часове преди федералните и регионалните германски лидери да се срещнат по-късно днес и да обсъдят потенциални нови ограничения, които вероятно ще включват препоръките на института. Въпреки това вероятно няма да бъде обсъждано въвеждане на локдаун на национално ниво.

Последната вълна на Covid-19 в Германия изглежда е достигнала своя връх през миналия месец, като броят на новите инфекции леко намалява на 7-дневна пълзяща средна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна