Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има безплатни противогрипни ваксини при общопрактикуващите лекари за хората над 65 години

Снимка: БГНЕС

Общопрактикуващи лекари съобщават за останали количества безплатни дози противогрипна ваксина за хора над 65 години. Здравното министерство удължи ваксинацията до края на януари.

Флакони с безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години с придружаващи заболявания има останали в кабинети на общопрактикуващи лекари, съобщи д-р Георги Миндов, председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София:

"Все още има при колегите известни количества неизразходвани ваксини. Могат са се предложат и на хората от рисковите групи. Говоря за хората с диабет, с хронични имунокомпрометиращи заболявания, които са под 65-годишна възраст, за които могат да се използват тези ваксини".

Тази година Миндов е получил сто опаковки, които са осигурени безплатно от Националната програма по ваксинопрофилактика. Общо 230 хиляди дози бяха разпределени между 3300 общопрактикуващи лекари в страната в над 700 населени места.

"Имам хора, които не искат ваксина срещу Covid-19, а желаят противогрипна ваксина. Възрастните хора се отнасят с доста по-голям респект и отговорност към грипа. Все още не възприемат коронавируса като заплаха и грипът е по-популярен като начин за ваксинация, отколкото Covid-19. Има хора, които са с много съпътстващи заболявания и са на 64 години. Една година не им достига и не можем да им поставим".

Срокът за ваксинация беше удължен от Здравното министерство до края на януари. Според Миндов ако до тогава е започнала очакваната грипна вълна, тя не би попречила на ваксинацията.

"Единствено противопоказание е в момента да не бъде със симптоми - температура, втрисане, симптоми на грип. И реално, както е в момента, ние сме постоянно в пандемия от месеци, от години вече наред, поставяме ваксини и не сме спрели да ваксинираме срещу коронавируса. По същата логика можем да ваксинираме и против грип".

Лично в кабинета на д-р Миндов са останали 10 флакона от ваксината, които са годни до юни. По думите му, количествата остатък при неговите колеги не са големи:

"Мисля, че тази година кампанията беше сравнително успешна на фона на тежката обстановка с Covid-19 и поставянето на трета доза и вълната, която мина есента".

Все още обхватът на противогрипните ваксини у нас е нисък - само 10%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!