Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през декември до 9-месечно дъно заради Омикрон

Икономическата активност в еврозоната се забави през декември 2021 г. до 9-месечно дъно, тъй като вълната с коронавирусния вариант Омикрон наложи въвеждането на нови ограничителни мерки, които засегнаха най-сериозно доминиращата сфера на услугите, особено тази в Германия.

Това сочат окончателни данни от проучването, публикувано от фирмата IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit спадна през декември до 53,3 пункта от 55,4 пункта през ноември и малко под предварителен индекс на ниво от 53,4 пункта, достигайки най-ниско ниво от март 2021 г.

"Ускорената експанзия на производството, която видяхме през ноември, за съжаление се оказа краткотрайна. Разпространението на варианта Омикрон имаше през декември особено дълбоко въздействие върху сектора на услугите, отразявайки подновеното колебание сред клиентите", коментира Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit.

"Тъй като държавите от еврозоната се справят с последните развития на пандемията, е ясно, че рисковете за икономиката сега са по-големи, имайки предвид, че са по-вероятни, отколкото преди, по-строги рестрикции за ограничаване на разпространението на Covid-19", допълни той.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Индексът PMI в сферата на услугите спадна през декември до 53,1 пункта от 55,9 пункта месец по-рано и под предварителен индекс на ниво от 53,3 пункта.

По-слабото търсене и заплахата от по-нататъшни ограничения накараха фирмите в сферата на услугите да увеличат броя на служителите си с най-бавния темп от месец май насам. Индексът PMI на заетостта падна до 53,6 от 55,4 пункта.

Общият PMI индекс на цените на суровините обаче остава висок на ниво през декември от 74,1 спрямо 76,0 пункта през ноември.

"Въпреки че имаше незначително облекчаване на ценовия натиск, ние все още сме в прекомерно "гореща територия" – увеличенията както на входящите, така и на изходящите производствени цени, остават вторите най-големи в историята", посочи още Джо Хейс от IHS Markit.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна