Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огън без предупреждение срещу нарушителите на реда в Казахстан

| обновено на 07.01.22 в 16:11
Снимка: Ройтерс

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев разреши на силите за сигурност да стрелят без предупреждение и отхвърли възможността за преговори с демонстрантите. Токаев заяви днес, че е наредил на силите за сигурност да откриват огън без предупреждение при нарушаване на реда и предупреди, че тези, които не се предадат, ще бъдат „унищожени“, предаде Ройтерс.

От няколко дни централноазиатската държава е в хватката на безредици, в които загинаха десетки цивилни и полицаи. Протестите започнаха заради повишение на цената на горивата.

В телевизионно обръщение днес държавният глава Токаев каза, че „20 000 бандити“ са атакували финансовата столица Алмати и унищожават държавна собственост.

По последни данни органите на реда контролират Алмати, но все още по улиците се чува стрелба. Местна медия съобщи, че неизвестни лица са се опитали да стрелят по военнослужещи. Няма информация за жертви и пострадали.

По-рано беше съобщено, че 26 демонстранти и 18 полицаи и служители на националната гвардия са убити, а над 3000 са задържаните след ескалацията на масовите протести, започнали в неделя след повишението на цената на газа. 

В обръщението си днес Токаев отбеляза още, че мироопазващите сили, изпратени от Русия и съседни държави, са пристигнали по молба на Казахстан и са в страната на временна основа, за да обезпечат сигурността. 

Той заяви още, че e наредил на силите за сигурност и на армията „да стрелят на месо без предупреждение“.

„Екстремистите не свалят оръжие, продължават да извършват престъпления или да се подготвят за тях. Борбата с тях трябва да продължи докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен!“

Той отхвърли призивите за преговори с протестиращите:

„От чужбина се чуват призиви да се проведат преговори за мирно решение на проблема. Каква глупост! Как може да се преговаря с престъпници, с убийци. Имаме си работа с въоръжени и подготвени бандити - както местни, така и чуждестранни. Ето защо е нужно да бъдат унищожени и това ще бъде направено в близко време“, заяви Токаев.

Президентът благодари за подкрепата на руския президент Владимир Путин - че е изпратил руски военнослужещи в страната, както и на лидерите на Китай, Турция и Узбекистан. 

Централният площад в най-големия град Алмати се превърна в конфликтна зона, сградите и автомобилите наоколо са опожарени, а хората ги е страх да излизат навън.

Доброволчески групи блокират пътищата към селата, за да предотвратят грабежи.

Входовете към Алмати са блокирани, има контролни пунктове, а по бензиностанциите има опашки.

Местните хора се затрудняват да си набавят хранителни продукти, работят само малките магазини, продължава и интернет блокадата.

Президентска резиденция и сградата на кметството в Алмати са опожарени, но армията си върна контрола върху летището.

От САЩ, Великобритания и Франция призоваха всички страни да се въздържат от насилие.

Касъм-Жомарт Токаев/Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера от Министерството на външните работи препоръчаха на българските граждани да се въздържат от пътувания до Казахстан.

Междувременно от „Български пощи“ съобщиха, че заради спрени полети за Казахстан от утре спират приемането на всички видове пратки за тази страна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени