Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОДКС изпраща миротворчески сили в Казахстан

Учения на руски спецчасти
Снимка: МО на Русия

Организацията на Договора да колективна сигурност изпраща миротворчески сили в Казахстан. Това обяви премиерът на Армения Никол Пашинян в качеството си на председател на регионалната организация. Съобщението му беше публикувано на сайта на Кремъл.

Всъобщението се посочва, че решението за изпращането на миротворците е било взето, след като президентът Касъм-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците си във връзка с появилата се заплаха за националната сигурност и суверенитета на Казахстан. В изпратеното от него до лидерите на страните от организацията писмо той определя ситуацията в страната като "нахлуване на бандитски формирования, подготвени в чужбина".

Съгласно чл. 4 от Договора за колективна сигурност миротворческият контингент ще остане на територията на Казахстан за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката там, заявява Пашинян.

Общата численост на международните сили възлиза на 3600 души. Руската миротворческа бригада е в състава на Централния военен окръг и е разположена в Самарска област. Освен Казахстан в Организацията на Договора за колективна сигурност членуват Армения, Беларус, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращи нахлуха в офиса на кмета в Алмати

Президентът на Казахстан поиска помощ от Русия за овладяване на безредиците в страната

Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност за справяне с безредиците в страната. Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като..

обновено на 06.01.22 в 05:11
Алмати, Казахстан - 5 януари 2022 г.

В Казахстан протестиращите са установили контрол над летището в Алмати

Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията.  Вече в цялата страна е въведено извънредно положение, съобщава БГНЕС, като цитира „Мир-24“. Демонстрантите подпалиха..

обновено на 05.01.22 в 21:25
Алмати, Казахстан, 5 януари 2022 г.

Убити полицаи, подпалени сгради, разбити оръжейни складове в Казахстан

Продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията. Служители на правоохранителните органи са били убити при сблъсъците в Казахстан, съобщи президентът на републиката в обръщение към..

обновено на 05.01.22 в 16:07

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Казахстан

Полицията използва сълзотворен газ, за да спре нови протести тази сутрин в казахстанския град Алмати, предаде Ройтерс. Силите са сигурност са се опитали да разпръснат шествие към центъра на града. Демонстранти, въоръжени с бухалки и метални..

обновено на 05.01.22 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е..

публикувано на 22.07.24 в 17:44