Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Категорично “да“ на Зеления сертификат в парламента

Депутатите трябва да дават пример

| обновено на 07.01.22 в 12:23
Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

“Категорично да, Зеленият сертификат трябва да важи за все повече сфери. И след като вече се е наложил като необходима мярка за допуск в определени публични пространства, няма никаква причина депутатите и то най-вече от няколко политически сили да саботират въвеждането му и в парламента“ – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов.

Предизборната кампания мина и замина, време е за сериозни и отговорни решения, включително такива, които засягат общественото здраве и депутатите трябва да дават пример.


Можем да кажем лесно „да“ на Зеления сертификат, защото съпротивата трябва да бъде взета под внимание, но тя не отразява настроенията на мнозинството.

Във всяко едно общество има протестиращи срещу ваксините, срещу Зеления сертификат, както и хора, които отричат изобщо наличието на коронавируса.

Проблемът в България е, че хората не вярват от край време на държавата. В началото на пандемията, когато се появиха ваксините, имаше неадекватна политика на управляващите от ГЕРБ, а също и прекалено много антиваксърски гласове в публичното пространство.

При служебното правителство нямаше достатъчно политическа воля да се направят крачки напред и да се реализира истинска ваксинационна кампания.

Затова в известна степен разбирам притеснението и нежеланието на част от българските граждани да се ваксинират, но то е резултат и на всички посочени фактори."

Чуйте Иво Инджов в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна